Najbolja novogodišnja odluka: Uz pomoć ovih trikova uštedećete dosta novca – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESVE VESTI

Najbolja novogodišnja odluka: Uz pomoć ovih trikova uštedećete dosta novca

Ako ste odlučili da 2020. bude godina štednje, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da svoj cilj ostvarite bez velikih odricanja.

Posedovanje ušteđevine povoljno se odražava na finansijsko stanje. Ako imate novac koji je unapred pripremljen za nepredviđene troškove, ne morate doživljavati maltretiranja koje donosi odlazak u banku i zahtev za odobravanje gotovinskog kredita.

Mnogima će uvećanje štednje biti jedna od novogodišnjih odluka. Naša primanja često ne dopuštaju stvaranje pozamašnih štednih uloga, ali moguće je osmisliti strategiju koja do kraja sledeće godine popravlja finansijsko stanje.

Pronađite povoljnu kamatnu stopu štednje

Gotovinska štednja često je nemoguća, a još teže je pronaći banku koja bi uz povoljnu kamatnu stopu omogućila opipljiv godišnji prihod. Istraživanja pokazuju da četvrtina Britanaca nije imala štedne uloge tokom života. Mnogi bi pre postali vegani nego što bi gotovinu poverili bankama. Koliko god izgledalo odbojno, štedni ulog ipak radi u vašu korist pod uslovom da štedite u pouzdanoj banci.

Kontrolišite potrošnju

Postoji puno aplikacija koje su povezane s vašim bankovnim računom i pružaju bolji uvid u prihode i rashode. Neke od njih pomažu unaprijed odrediti potrošnju, a ostatak prebacite na štedni račun.

Koristite pametnu tehnologiju

Pojedine kompanije imaju algoritme koji računaju broj namenjen štednji. Korištenje ovakvih rešenja pomaže da se izbegne poslovanje s gubitkom. Start-up banke nude ovakvu opciju. Zavisno o zaradi računaju broj koji se štedi, tako da ste potpuno oslobođeni razmišljanja i računanja.

Koristite teglu

Ova je metoda u potpunoj suprotnosti od štednje temeljene na tehnologiji. Nabavite teglu prosečne veličine i tu stavljajte novac koji vam u prodavaonici vraćaju kao kusur. Brzo ćete videti kako se tegla puni. Kombinujte uloge tako što ćete ubacivati svaku novčanicu i svaku kovanicu. Rezultat će vas zaprepastiti.

Postavite male sedmične ciljeve

Ako jedva preživljavate do prvog u mesecu, pokušajte postaviti ciljeve na sedmičnom nivou. Stvorićete naviku o štednji, a sačuvani novac svakako će koristiti.

Postavite dugoročni cilj

Razlog odricanja nužan je i bilo bi dobro da ga što pre pronađete. Godišnji odmor, novogodišnji poklon, svašta može motivisati čoveka da počne odvajati novac sa strane.

Uvek budite svesni mesečnog budžeta

Ako želite imati višak novca za uštedu, u svakom trenutku znajte na šta trošite novac. Svest o budžetu od temeljnog je značaja. Ako postoji pozitivna razlika između prihoda i rashoda, prebacite je na poseban račun. Bez svesti o raspoloživom budžetu vrlo lako zapadnemo u besparicu.

Otkažite pretplate koje ne koristite

Proces štednje lakši je ako počnemo smanjivati nepotrebne troškove. Često nam poručuju da ako odustanemo od dnevnih rutina kao što je kafa u kafiću, možemo zakrpiti pojedine finansijske rupe. Ipak, to ne znači da se neće pojaviti nove, ali pokušajte se osloboditi svih nepotrebnih troškova, savetuje Independent.

Izvor:Klix.ba

Tags
Back to top button