Dolar oslabio, evro i britanska funta ojačali – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Dolar oslabio, evro i britanska funta ojačali

Na svetskim valutnim tržištima dolar je prošle nedelje oslabio prema košarici valuta, ponajviše prema evru i britanskoj funti, jer su ulagači optimistični u vezi trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine, pa su skloniji rizičnijim investicijama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, oslabio je prošle nedelje 0,7 odsto, na 97,06 bodova.

Pritom je kurs evra prema dolaru porastao 0,8 odsto, na 1,1175 dolara.

U odnosu na japansku valutu, kurs dolara ostao je, pak, gotovo nepromenjen, na 109,40 jena.

Optimizam u vezi trgovinskih odnosa SAD-a i Kine oslabio je potražnju za valutama-utočištima poput jena i dolara, no trgovanje je prošle nedelje bilo prigušeno zbog praznika.

„Dolar je oslabio zbog jačanja sklonosti prema riziku na globalnim tržištima deonica jer ulagači očekuju američko-kineski sporazum, što dolazi u vreme ekspanzivne monetarne politike i slabe inflacije”, pišu analitičari kompanije Action Economics u osvrtu na situaciju na tržištima.

U takvim okolnostima na dobitku je bila i funta, čija je cena nakratko dostigla najviši nivo u nedelju dana prema dolaru, od 1,3078 dolara.

Podršku funti pružila je izjava predsednice Evropske komisije Ursule von der Lejen da će Evropska unija možda morati pomeriti krajnji rok za razgovore o novom trgovinskom sporazumu s Britanijom.

Izvor: seebiz

Tags
Back to top button