Makron: Evropa da poboljša ekonomski odgovor na pandemiju – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Makron: Evropa da poboljša ekonomski odgovor na pandemiju

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je da će Evropa morati da poboljša i dovrši svoj ekonomski odgovor na krizu nastalu zbog pandemije korona virusa, tako da oporavak bude snažniji.

Makron je sinoć, po okončanju video samita lidera EU, rekao da je jedna od najvećih lekcija za Evropu, kao i za Francusku, to da je potrebno drastično pojednostaviti odgovor na krizu, prenosi Figaro.

“Previše smo spori, previše kompleksni, zaglavili smo se u sopstvenoj birokratiji”, rekao je Makron.

Komentarišući samit, francuski predsednik je kazao da bi trebalo imati budžetsku podršku sve dok traje zdravstvena kriza.

On je kazao i da plan za oporavak, koji je pre nekoliko dana predstavio američki predsednik Džo Bajden, stavlja EU pred istorijsku odgovornost.

“Možemo jasno da vidimo da se SAD vraćaju na apsolutni nivo koji je bio njihov pre krize i pre svega će se vrlo brzo vratiti na putanju koja je bila njihova. Sa druge strane, EU se neće vratiti na ovaj nivo do proleća-leta 2022. godine. To pomeranje putanje je zabrinjavajuće”, rekao je Makron.

On je dodao da je to nešto o čemu se mora raspravljati u EU i pozvao na brže i snažnije ulaganje u sektorske prioritete.

Tags
Back to top button