Sava Re preuzela osiguravajuće društvo NLB Vita – Bankar.rs
KOMPANIJEOSIGURANJESVE VESTI

Sava Re preuzela osiguravajuće društvo NLB Vita

Slovenačko osiguravajuće društvo Sava Re saopštilo je juče da je potpisalo ugovor sa Novom ljubljanskom bankom (NLB) o kupovini 100% temeljnog kapitala životnog osiguranja NLB Vita.

“Akvizicija NLB Vita predstavlja važan korak za Sava Insurance Group u konsolidaciji svog položaja na slovnečakom tržištu životnih osiguranja”, navedeno je u obaveštenju na Ljubljanskoj berzi.

Očekuje se da će se transakcija zatvoriti sredinom 2020., naveli su iz SavaRe, i dodali da završetak transakcije zavisi od određenih uslova i regulatornih odobrenja.

“Pentracija slovenačkog životnog osiguranja i premija životnog osiguranja u procentu bruto domaćeg proizvoda (BDP) slabiji su od rasta zrelijih evropskih tržišta, zbog čega verujemo da postoji potencijal za razvoj i organski rast”, dodaje se u saopštenju Sava Re.

Partnerstvo u bankarskom osiguranju između NLB Vita i NLB nastaviće da se razvija jer je banka i dalje primarni kanal prodaje, saopštilo je Sava Re, dodavši da je jačanje partnerstva s bankama i razvoj kanala prodaje bankoosiguranja važan strateški cilj Sava osiguravajuće grupacije.

Prema podacima za 2018. godinu, NLB Vita bilo je drugo najveće životno osiguranje u Sloveniji s tržišnim udelom od 14,8%.

Kompanija je osnovana kao zajedničko ulaganje 50/50 NLB-a i KBC-a sa sedištem u Belgiji.

Evropska komisija insistirala je na prodaji NLB Vita zbog prethodnog kašnjenja slovenačke vlade u prodaji 75% minus jednu deonicu kapitala NLB-a. Transakcija je bila ključni element procene održivosti u odluci o državnoj pomoći NLB-a iz decembra 2013. godine, prema kojoj je Komisija odobrila dodelu državne pomoći u iznosu većem od 2 milijarde evra.

Tags
Back to top button