Građani Rusije iz banaka povukli milijardu evra – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Građani Rusije iz banaka povukli milijardu evra

Državna revizija Rusije iznela je podatke koji govore o jakom negativnom udaru na rusku ekonomiju i posledicama koje pandemija nosi po radna mesta i život tamošnjih građana.

Kako je objavljeno, mala i srednja preduzeća zabeležila su gubitak od 11 milijardi evra, a maloprodaja je pala skoro za četvrtinu (23 odsto). Čak 62 odsto maloprodajnih objekata je zatvoreno, dok se četvrtina trgovinskih centara (25 procenata) nalazi na korak od zatvaranja. Zbog toga su, kako navodi, revizija zatražili pomoć od države, a kako bi opstali u korona krizi.

Neizvesnost, sa kojom se suočava ceo svet, dovela je do toga da su građani Rusije u prethodnom periodu povukli iz banaka čak milijardu evra. Revizori su se osvrnuli i na vrednost ruske valute. Podaci pokazuju da je rublja zabeležila pad vrednosti od 30 odsto.

Kada je reč o sektoru transporta, koji je jedan od najpogođenijih pandemijom korona virusa, ruske aviokompanije su od države dobile pomoć u iznosu od 250 miliona evra. Zatražile su i dodatnih 500 miliona za prevazilaženje teškoća sa kojima se svi prevoznici suočavaju proteklih meseci, zbog otežanog putovanja, zatvaranja pojedinih zemalja i strožih graničnih procedura.

Zamenik ministra finansija Rusije Vladimir Kolichev još u julu ove godine govorio je o teškim posledicama po ekonomiju. Kako je rekao, ruski federalni budžet beleži gubitak od više od 1.000 milijardi rubalja (gotovo 14,2 milijarde dolara) zbog pandemije korona virusa. U obraćanju novinarima u Moskvi, Kolichev je kazao da ruska ekonomija prolazi kroz težak period zbog pandemije.

Izvor: Danas /Blic

Tags
Back to top button