Siniša Mali: Država je zadovoljna ponudom Slovenaca, prodaja do početka februara – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Siniša Mali: Država je zadovoljna ponudom Slovenaca, prodaja do početka februara

“Krenuli smo u pregovore sa NLB bankom koja je dostavila najveću obavezujuću ponudu za kupovinu Komercijalne banke. Zadovoljni smo cenom koju su spremni da plate”, otkrio je za „Blic“ ministar finansija Siniša Mali, i dodao da nije reč o sumi od 450 miliona evra koja se pominje u medijima.

Država je sada, kako je ministar potvrdio, “sada svakako bliža prodaji nego odluci da ostane vlasnik Komercijalne banke”.

“Siguran sam da ćemo proces dovesti do kraja. Zadovoljni smo cenom koju je ponudila NLB banka, a imajući u vidu multiplikatore Komercijalne banke u odnosu na njenu knjigovodstvenu vrednost. Očekujem da ćemo do kraja januara završiti razgovore sa prvorangiranim ponuđačem, a ukoliko se uspešno završe, i da ćemo već početkom februara imati i poznatog kupca”, precizirao je Mali za Blic i dodao da ukoliko pregovori sa NLB ne uspeju, postoji mogućnost da se ide u pregovore sa drugorangiranim ponuđačem.

Kako dodaje, “došlo se do obavezujućih ponuda i faze kada je vrlo teško ne sprovesti postupak”, jer u tom slučaju, kako je naveo, “država gubi kredibilitet”.

“Sada, praktično, samo treba izdefinisati ugovorne klauzule i konačan kupoprodajni ugovor. Po pitanju formalnih stvari više ništa nije otvoreno. I onda se nadam da će novi vlasnik na pravi način pristupiti daljem rastu Komercijalne banke. Ta banka je dobro radila, a dobro radi i danas, ali mislim da može mnogo bolje i da će sigurno bolje raditi kada vlasnik bude privatnik”, ocenio je Mali.

Kako je dodao, to ne znači da su Vlada i država loše radili u Komercijalnoj banci.

“Ali smatram da se nama s novcem koji možemo zaraditi od njene prodaje otvaraju mogućnosti za realizaciju velikog projekta „Srbija 2025”, gde planiramo da se bavimo razvojem infrastrukture, podizanjem životnog standarda a da pritom ne podižemo javni dug”, rekao je Mali za Blic.

Na konstataciju da je vlada Slovenije prošle godine, suprotno pravilima EU, finansijski pomogla NLB banku, Mali kaže da svaka priča o tome da li je NLB banka dobra ili ne, pada u vodu ukoliko se pogleda njihova strategija i vizija.

Pored slovenačke NLB banke, ponude za kupovinu akcija dali su i Rajfajzen banka i AIK banka.

Tags
Back to top button