Potvrđeni planovi ruske vlade da kupi većinski udeo u Sberbanci – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Potvrđeni planovi ruske vlade da kupi većinski udeo u Sberbanci

Ruska vlada planira da iskoristiti nacionalni fond za bogatstvo države (NWF) za kupovinu udela centralne banke u Sberbank, kazali su Rojtersu izvori upoznati s planom.

Ministar finansija Anton Siluanov rekao je u utorak da Rusija raspravlja o tome treba li centralna banka i dalje da drži kontrolni udeo u najvećem zajmodavcu u zemlji, potvrđujući ranije Rojtersove izveštaje.

Drugi izvor je rekao da će centralna banka prema planu svu dobit od prodaje Sberbanke prebaciti u državni budžet. Treći izvor, insajder sa finansijskog tržišta, rekao je isto.

Prva dva izvora ne govore koliko je vlada, putem ministarstva finansija, spremna platiti za udeo centralne banke u Sberbank.

Trenutno centralna banka poseduje 50% plus jednu deonicu Sberbanke, što vredi 2,8 trilijuna rubalja (45,45 milijardi USD) na temelju trenutne tržišne kapitalizacije Sberbanka.

Ministarstvo finansija, koje upravlja NWF-om, odbilo je komentare. Centralna banka je takođe odbila da komentariše Rojtersove navode.

Oleg Osipov, zvaničnik premijera Dmitrija Medvedeva, rekao je Rojtersu da vlada nastavlja s raspravom o tom pitanju, ali da nije donesena konačna odluka.

U odvojenom razgovoru za Rojters izvršni direktor Sberbank German Gref rekao je da Sberbank nije učestvovala u razgovorima, ali je spremna da sarađuje s ministarstvom finansija ukoliko ono postane njen novi većinski deoničar.

“Ne vidim ovdje nikakvih problema. Mogla bi postojati neka pitanja vezana uz prelazno razdoblje. Koliko znam, još uvek nije donesena konačna odluka”, rekao je Gref.

Izvor: seebiz

Tags
Back to top button