Najveća plata u Srbiji u oktobru iznosila preko 180.000 dinara – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESVE VESTI

Najveća plata u Srbiji u oktobru iznosila preko 180.000 dinara

Najveću platu u Srbiji u oktobru su primili zaposleni u sektoru vazdušnog saobraćaja koji su prosečno primili 181.381 dinara neto.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), po visini primanja slede ih zaposleni u sektoru eksploatacije sirove nafte i prirodnog gasa kao i oni koji pružaju usluge u rudarstvu a koji su zaradili prosečno oko 140 hiljada dinara, piše Blic.

Programeri i konsultanti u IT sektoru, dobili su u oktobru u proseku oko 126 hiljada dinara, a za njima slede zaposleni koji rade u sektorima finansija i osiguranja, informisanja i komunikacija, snabdevanja strujom, gasom i parom, zaposleni u duvanskoj industriji…

Najniže plate su zabeležene u sektoru delatnosti posluživanja i pripreme hrane i pića, odnosno konobari, radnici u pekarama, hamburgerijama, koji su prosečno primili oko 32.223 dinara neto.

Plate onih koji rade u sektoru zdravstvene i socijalne zaštite, prosečno su bile oko 54 hiljade dinara.

U oblasti umetnosti, zabave i rekreacije primanja su bila oko 46 hiljada dinara, a u uslužnim delatnostima, poput onih koji se bave popravkom računara, mobilnih telefona i drugih uređaja, plate su iznosile oko 32 hiljade dinara.

Prosečne zarade zaposlenih na održavanju objekata i parkova, čistačica, domara, kao i zaposlenih u komunalnim preduzećima, bile su u oktobru 38.599 dinara.

Kada je reč o prosečnoj zaradi po gradovima i opštinama, najveća primanja imali su zaposleni sa prebivalištem u Beogradskoj opštini Vračar, čije plate se u oktobru iznosile nešto više od 90 hiljada dinara, dok je prosek za ceo region Beograda 67.714 dinara. Zarade u oktobru u Vojvodini bile su prosečno 52.512 dinara u desetom mesecu ove godine, a najveća prosečna plata beleži se u Novom Sadu (60.729 dinara).

Najmanje novca u oktobru dobili su žitelji Bača, čija primanja su u proseku bila 42.531 dinar.

Kada je reč o jugu Srbije, prosek primanja je nešto viši od 47 hiljada dinara, a statistika pokazuje da su najmanje zarade primili stanovnici Vlasotinca, 37.737 dinara.

Tags
Back to top button