Kineska berza u Šenženu lansirala indeks od 50 blokčein kompanija – Bankar.rs
FinTechINOVACIJEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Kineska berza u Šenženu lansirala indeks od 50 blokčein kompanija

Berza kineske tehnološke prestonice Šenžen, Shenzhen Stock Exchange (SSE), pokrenula je indeks koji prati performanse 50 blokčein firmi.

Prema saopštenju od 24. decembra, indeks će se zasnivati na akcijama 50 kompanija koje se kotiraju na SSE i učestvuju u sektoru blokčeina.

Prvih 50 akcija povezanih sa blokčeinom je rangirano na osnovu njihove prosečne dnevne tržišne vrednosti u poslednjih šest meseci. Indeks će se ažurirati dva puta godišnje: drugog petka u junu i decembru.

Pre kreiranja indeksa, SSE se pobrinuo da kompanije koje su uključene zaista koriste tehnologiju, a ne samo da kapitalizuju hajp.

U martu 2018. godine, SSE je obustavio trgovinu proizvođača zdravstvenih uređaja Lifesense dok je sprovodio istrage o kompaniji i njenim tvrdnjama u vezi sa implementacijom blokčeina. Najava kompanije u vezi sa pokretanjem „blokčein laboratorija“ dovela je do toga da je njena cena porasla za 10%, dosegnuvši dnevni limit SSE-a.

SSE je jedna od dve berze koje posluju nezavisno u kontinentalnoj Kini. Prema veb lokaciji sa podacima o berzama TradingHours, tržišna kapitalizacija SSE iznosi 3,12 milijardi dolara, što je čini četvrtom najvećom u Aziji i osmom po veličini u svetu.

Berze počinju sa popisom indeksa koji prate blokčein i kompanije povezane sa kriptovalutama. Kao što je Cointelegraph izvestio sredinom oktobra, Nasdaq je uvrstio indeks CIX100 baziran na AI, kreiran od strane provajdera kripto podataka Cryptoindex.

U septembru je Nasdaq takođe izlistao indeks decentralizovanih blokčein finansija nazvan Defix, koji uključuje projekte kao što su PoW blokčein Amoveo, decentralizovani berzanski protokol 0x i tržište predviđanja Augur.

Tags
Back to top button