Dojče banka: Dobra godina za globalna tržišta kapitala – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Dojče banka: Dobra godina za globalna tržišta kapitala

Globalna tržišta kapitala imala su turbulentnu godinu, ali napravljeno je više od 17 biliona dolara ukupne vrednosti, prema proračunima Dojče Banke.

Vrednost globalnih deonica započela je godinu malo ispod 70 biliona dolara, ali sada je premašila 85 biliona, prema grafikonu analitičara ove njemačke banke Torstena Sloka.

Pozitivnoj godini za deonice doprinele su su labavija monetarna politika i politički razvoj širom sveta, prenosi SEEbiz.

Centralne banke širom sveta zauzele su se labaviji pristup, poboljšavajući tržišta.

Federalne rezerve su ove godine tri puta smanjile referentnu kamatnu stopu, a Evropska centralna banka još je više smanjila svoje negativne stope.

Globalni trgovinski izgledi – u nemirima od izbora Donalda Trampa do Bregzita u Velikoj Britaniji – takođe su postali jasniji kako se bližio kraj godine.

Na trgovinskim frontovima SAD, potvrđen je novi trgovinski sporazum o Severnoj Americi, a zemlja je postigla očigledan dogovor s Kinom u prvoj fazi trgovinskih pregovora, prenosi portal.

Velik porast svetskih tržišta većim delom je rezultat rasta i na američkom tržištu. Skok je u SAD bio snažan, a S&P 500, Dau Džons i Rasel 2000 ove su godine porasli više od 20 odsto.

Vrlo dobre godine nekih najvrednijih svetskih kompanija, poput Epla i Fejsbuka, pomogle su u podsticanju rasta globalnih tržišta u 2019. godini.

 

Tags
Back to top button