Tri saveta kako da uštedite novac u 2020. godini – Bankar.rs
Depoziti i štednjaLICNE FINANSIJESVE VESTI

Tri saveta kako da uštedite novac u 2020. godini

Plan za uštedu uobičajena je novogodišnja odluka, ali mnogi od nas se ipak ne pridržavaju ovog “dogovora” sa samim sobom.

Istraživanje web stranice Finder pokazuje da 15 odsto Britanaca uopšte nema ušteđevinu, a svaka treća osoba uštedela je manje od 1.500 funti, piše Independent.

Dobra vest je da postoje načini za izgradnju navike štednje bez problema. Evo nekoliko ideja:

Postavite sedmični cilj

Ukoliko je teško uštedeti i ako neretko na kraju meseca na vašem računu nema ništa, onda postavite mali cilj uštede – gradite naviku i uskoro ćete skupiti novac.

Odgovorite sebi na pitanje zašto štedite

Zašto štedite? Svima je potreban novac i to iz mnogo razloga, ali ako postoji tačno određeni cilj za koji štedite, onda se usredsredite na njega.

Uopšte nije važno da li je to plaćanje godišnjeg odmora, da li otplaćivanje duga te da li kupovina za Božić. Sve dok gradite naviku štednje, imajući na umu cilj zbog kojeg se osećate radosno, to može napraviti veliku razliku.

Znajte s kojim budžetom raspolažete

Ukoliko ćete imati nešto novca za uštedu, onda morate znati kuda novac ide svakog meseca. Tada vam budžet postaje od suštinske važnosti, tj. ako tačno znate koji su vaši prihodi i rashodi, možete uzeti u obzir neku uštedu i potencijalni novac prebaciti na poseban račun.

Izvor: Klix.ba
Tags
Back to top button