Digitalni juan će se razlikovati od bitkoina – Bankar.rs
FOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Digitalni juan će se razlikovati od bitkoina

Zamenik direktora Narodne banke Kine (PBoC) Mu Čangčun je rekao da će se digitalni oblik juana razlikovati od bitkoina (BTC) i stejblkoina.

Kineski list South China Morning Post izveštava da je šef Instituta za istraživanje digitalne valute pri PBoC-u rekao da će kineska digitalna valuta biti digitalni oblik juana bez prostora za nagađanja o njenoj vrednosti i bez podrške korpe valuta.

Mu je pojasnio:„Valuta nije za špekulacije. Razlikuje se od bitkoina ili stejblkoina, koji se mogu koristiti za špekulacije ili zahtevaju podršku korpe valuta.”

Nedavno je Mu naznačio da će nova nacionalna digitalna valuta u Kini raditi u dvoslojnom sistemu, a PBoC je na vrhu, a komercijalne banke u drugom nivou centralizovanog sistema, piše Cointelegraph.

Narodna banka je u novembru objavila da namerava da sprovede pilot projekat sa ograničenjima na velike gotovinske transakcije koji će trajati dve godine i koji će se sprovoditi u fazama u provinciji Hbej, provinciji Žejiang i gradu Šenženu.

Istog meseca Mu je jasno stavio do znanja da Kina ne počinje rat gotovinom uvođenjem sopstvene digitalne valute. Umesto toga, Peking namerava da nova valuta dopuni papirni juan.

U međuvremenu, kineska centralna banka ide punom brzinom prema lansiranju digitalnog tokena da izazove američki dolar jer planira da sprovede prvi test u digitalnoj valuti svoje centralne banke pre kraja 2019. Pod budnim okom PBoC, četiri glavne banke i glavni ekonomski učesnici poput kineskog Telekoma navodno će testirati plaćanja u digitalnoj valuti.

Tags
Back to top button