“Skandal Vajerkard”: Smenjen šef nemačkog finansijskog regulatora – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

“Skandal Vajerkard”: Smenjen šef nemačkog finansijskog regulatora

Feliks Hufeld, šef nemačke agencije za finansijski nadzor BaFin, napustiće čelnu funkciju.

Hufeld se našao pod pritiskom zbog toga što nije uočio malverzacije u Vajerkardu pre nego što je ta kompanija za platne transakcije propala.

“Skandal Vajerkard pokazao je da je nemačkoj finansijskoj superviziji potrebna reorganizacija”, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija, prenosi Rojters.

Ministarstvo je dodalo da je odluka o zameni Hufelda sporazumna i da prethodi rezultatima analize ministarstva o restrukturiranju agencije koji će biti predstavljeni sledeće sedmice.

Ovo je priznanje problema u nemačkom nadzoru nad kompanijom Vajerkard koja je poslovanje počela obradom kartičnih plaćanja za kockanje i pornografiju pre nego što je postala „fintek“ zvezda a na kraju – najveća nemačka finasijska afera.

Zahtevi za Hufeldovom ostavkom su eruptirali u četvrtak nakon što je BaFin prijavio jednog od svojih zaposlenih državnim tužiocima zbog sumnje za insajdersko trgovanje povezano sa Vajerkardom, neposredno pre nego što je ta firma propala.

Hufeld je u saopštenju ministarstva naveo da je značaj i relevantnost BaFina porasla tokom njegovih šest godina na funkciji predsednika agencije.

„Pred agencijom su sada drugi zadaci koje treba rešavati“, dodao je i poželeo svom nasledniku sve najbolje.

Nije objavljeno ko će zameniti Hufelda na funkciji.

Tags
Back to top button