Masovne onlajn prevare karticama – Klijenti varaju turističke agencije – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Masovne onlajn prevare karticama – Klijenti varaju turističke agencije

Strani turisti, a pogotovo oni iz zapadne Evrope i Azije, Bugarske, Rumunije, Litvanije i Letonije, sve češće varaju turističke agencije u Srbiji.

Modus prevare je sledeći – rezervišu smeštaj onlajn, zatim plate aranžman karticom, nakon čega odu do najbliže banke i prijave da im je kartica ukradena. Na taj način mnogi od njih dođu i do besplatnog noćenja i avionskih karata, jer njima banka vrati novac na račun, dok prevarena agencija tu sumu mora da vrati banci. Mnoge turističke agencije su zbog ovih prevara oštećene, a samo je jedna u našoj zemlji zbog prevara stranih turista pretrpela štetu od 8.500 evra u poslednjih nekoliko meseci, potvrđuje direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta Aleksandar Seničić.

“Najveći problem su te prevare koje se dešavaju kod onlajn najave ili kupovine iz inostranstva. Dešava se da se napravi rezervacija, ljudi poruče, recimo, avio-kartu, kompletan aranžman ili smeštaj u nekom objektu i pošalju vam karticu, ili broj kartice, ili fizički izgled kartice. Neke od naših agencija imaju aparat koji daju pojedine banke za POS terminal, koji suštinski omogućava transakciju bez prisustva fizičkog lica. Najčešće dobijete autorizaciju. Dakle, taj novac vam legne na račun, a onda se posle četiri ili pet dana pojavi zahtev od banke koja je izdala karticu da je prijavljena krađa i tada naše banke vama, odnosno agencijama, povlače taj novac”, kaže Seničić.

On dodaje da strani turisti često „krađu“ prijave kad im agencija ili posrednik dostavi vaučere, karte.

“Iako agencija kaže banci da je transakcija izvršena pre krađe, vama banka svakako zahteva da vratite taj novac, iako niste krivi. Oni koji su skloni ovakvim prevarama najčešće su s područja zapadne Evrope i Azije, ali i iz Bugarske, Rumunije, Litvanije i Letonije. Veoma je teško naplatiti novac od takvih prevara. Lično sam imao neprijatno iskustvo pre nekoliko godina”, priča Seničić i nastavlja: “Možete da se tužite, ja sam i spor izgubio. Banka u slučaju takve prevare savetuje da podnesete prijavu protiv N. N. lica, u Engleskoj, recimo, a to je potpuni apsurd.”

Seničić savetuje da bi zato kartica trebalo da posluži kao rezervacija, a da gost plati aranžman na licu mesta, kad se pojavi.

“Najbolje bi bilo da se naplata vrši putem bankarskog transfera. Najpouzdaniji način je naplata putem Pejpala ili sličnog tipa bankarske usluge, gde ćete imati potpunu sigurnost bankarske transakcije”, zaključuje on.

Seničić objašnjava da naše banke imaju drugačije aršine kada su u pitanju kartice građana Srbije i stranaca.

“Može da se desi da kada naplatite uslugu, kada banka posle određenog vremena prihvati žalbu korisnika koji prijavljuje krađu, ostanete bez novca. Banka u inostranstvu pošalje obaveštenje banci koja je obavila transakciju i oni storniraju tu vrstu uplate, a domaća banka tereti agenciju.”

Izvor: Srbija danas

Tags
Back to top button