CG: Bankari ne očekuju smanjenje i masovno podizanje depozita – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

CG: Bankari ne očekuju smanjenje i masovno podizanje depozita

U Udruženju banaka Crne Gore (UBCG) ne očekuju smanjenje ukupnih depozita u narednom periodu, a kamoli njihovo masovnije podizanje.

Ono je izostalo i ove godine, kada je došlo do intervencije kod dve banke.

Generalni sekretar UBCG Bratislav Pejaković kazao je “Pobjedi” da je sistem kvalitetno odgovorio, tako da nije bilo negativnih konsekvenci i da je čak konstatovan značajan rast depozita.

“Uostalom, prednost držanja novca kod banaka je sa više aspekata očigledan, kako za dnevne aktivnosti vlasnika depozita tako i kao delimičan, ili u celini kolateral za eventualne potrebe ulaganja”, smatra Pejaković.

Prednost je, kako je dodao, i brzina povlačenja sredstava, prenosi agencija Mina. Uz najavu je kvalitetnija od reakcije na tržištu kapitala, gde bi trebalo da se realizuju hartije od vrijednosti.

“Veća kamatna stopa ima svoju težinu, ali u selekciji prioriteta, prihvatljivosti rizika koji nose HOV i potreba vlasnika se prepoznaje odgovarajući način tezaurisanja sredstava. Odluka je uvek na vlasniku novca i njegovim preferencijama”, rekao je Pejaković.

On je naveo da se naredne godine očekuje rast depozita.

“Očekujemo da će depoziti u bankama rasti i naredne godine, uz projektovani rast BDP-a. Na to upućuju trendovi posljednjih godina, ali i najavljena politika Evropske centralne banke za narednu godinu”, saopštio je Pejaković.

On je dodao da depoziti kod banaka u regionu i širom EU rastu. U Crnoj Gori ukupni depoziti na kraju oktobra su iznosili 3,49 milijarde evra, od čega stanovništva 1,3 milijarde evra.

Pejaković smatra da su kamatne stope na depozite stvar više faktora.

“Prosečna kamatna stopa kojom se koristi javnost je na ukupne depozite koja je za oktobar bila 0,42 odsto. Međutim, oko 60 odsto ukupnih depozita stanovništva su po viđenju. Na nivou ukupnih procenat ide na oko 72 odsto, gde skoro nema kamate, odnosno ona se kreće oko 0,002 odsto, dok na oročene depozite imate na godišnjem nivou i kamatu više od dva odsto kod pojedinih banaka, što je za evro depozite vrlo dobra ponuda, u poređenju sa regionom i razvijenim zemljama”, rekao je Pejaković.

Tags
Back to top button