Šta se dešava sa nemačkom ekonomijom i tržištem nekretnina? – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Šta se dešava sa nemačkom ekonomijom i tržištem nekretnina?

Sve više ljudi u Nemačkoj očajnički traže stan, ponuda je mala, kirije sve veće, dohodak nije više dovoljan za dobar stan što razara nemačko društvo, piše Dojče vele.

Ko želi lep stan u dobrom kraju Berlina, mora da bude imućan, piše portal i navodi da je na jednom portalu u ponudi četvorosoban stan u četvrti Šarlotenburg, 182 kvadratna metra, namešten, a da mu je cena 8.190 evra mesečno, plus režijski troškovi.

Nemačka stambena kriza u brojkama

  • Prosečan neto dohodak 2.165 evra
  • Najpovoljniji stan u Berlinu 725 evra mesečno
  • 46 odsto kvota stambenog vlasništva
  • kupovina svog stana skoro pa nemoguća

“Ponuda meseca” je stan od 69 kvadrata u istočnim predgrađima za 725 evra. Stan je na šestom spratu, bez lifta, traži se “sportska porodica” koja “voli da majstoriše”, pošto stan treba i renovirati.

U Nemačkoj prosečan neto dohodak iznosi 2.165 evra. Oko trećine prihoda se daje za kiriju, ali ako se iznajmljuje novi stan, onda to više nije dovoljno.

Nemačka je tradicionalno podstanarska zemlja. Kvota vlasništva stambenog prostora u Evropi iznosi prosečno 70 odsto, a u Nemačkoj je tek 46 procenata.

U velikim gradovima taj procenat je još manji, na primer, u Hamburgu je oko 22 odsto, a u Berlinu samo 14 odsto.

Nekretnine poskupljuju širom sveta

Širom sveta rastu cene nekretnina, Institut ifo kao i Institut za švajcarsku ekonomsku politiku su u jednom istraživanju predvideli da se u narednih 10 godina može računati sa godišnjim rastom cena gradnje od devet odsto.

Za Nemačku je predviđeno sedam odsto rasta. Uzmu li se u obzir i povećanja kamata za stambene kredite, sve to često čini kupovinu sopstvenog stana ili kuće nemogućom.

(DW)

Tags
Back to top button