U Holandiji noću gase bankomate – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

U Holandiji noću gase bankomate

Holandske banke preko noći gase bankomate u borbi protiv napada kriminalnih bandi koje koriste sve teže eksplozivne naprave za upad u blagajne.

Potez kojim se gase bankomati svake večeri između 11 i 7 sati sledi odluku ABN Amroa ranije ovog meseca da zatvori i isprazni 479 ATM uređaja kao hitni odgovor na oštar porast eksplozivnih napada.

Geldmaat, upravljač zajedničkom mrežom bankomata holandskog bankarskog sektora, kaže da će prekonoćni prekidi u radu bankomata stupiti na snagu odmah. Kompanija će takođe premestiti sve novčane tačke koje predstavljaju povećan rizik za stanovnike u blizini i smestiti ih na sigurnija mesta.

Kompanija sarađuje sa De Nederlandsche Bank i policijom na sprovođenju novih mera zbog kojih će novčanice biti beskorisne ako ih ukradu kriminalci.

“Prepadi na lokacijama za podizanje gotovine podrivaju društvo”, objašnjava Chris Buijink, predsednik Holandske bankarske asocijacije. “Samo stojimo i gledamo kako se događaju eksplozije u zemlji svakih nekoliko dana, posebno u blizini domova ljudi”.

On kaže da zatvaranje lokacija za gotovinu noću treba imati mali uticaj na dostupnost keša, jer se manje od dva odsto podizanja novca na vanjskim lokacijama vrši noću.

Specijalne jedinice za borbu protiv bombaških napada na bankomate, koje su uspostavile holandske policijske snage, uhapsile su više od 70 ljudi ove godine.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button