Ruska Sberbanka menja vlasnike – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Ruska Sberbanka menja vlasnike

Ruska centralna banka trenutno je supervizor i suvlasnik najvećeg ruskog zajmodavca Sberbanke, što je podstaklo zvaničnike da razmotre mogućnost prebacivanja njenog vlasničkog udela na drugu državnu instituciju, saznaje Rojters iz četiri izvora.

Sberbank je najveća banka u Rusiji, drži oko pola ukupnih depozita i na ruku joj idu niski troškovi finansiranja.

Ruska centralna banka direktni je vlasnik 50 odsto plus jedne deonice u Sberbanci a zamisao o prenosu tog udela na drugo preduzeće nije nova, napominje Rojters, prenose i ostale agencije. Ponovo je postala aktuelna nakon što je centralna banka krajem 2013. preuzela zadatak supervizije finansijskih tržišta.

“Ideja je poprimila konkretne obrise… (centralna banka) istovremeno je megasupervizor i deoničar (Sberbanka)”, rekao je za Rojters jedan od četiri izvora, koji je za razgovore o prenosu vlasničkog udela saznao od direktora Sberbanka.

Informaciju su odvojeno potvrdila i dva visoko rangirana izvora u bankarskim krugovima i neimenovani visoki državni zvaničnik. Još nije jasno kako bi se udeo prenio niti da li je prenos uopšte moguć, kao ni kojoj instituciji, rekli su izvori, dodajući da odluka tek treba biti donesena.

Prvi viceguverner centralne banke, Sergej Švecov, rekao je novinarima da postojeći zakon zabranjuje prodaju i prenos udela centralne banke u Sberbanci, ali nije želeo da komentariše mogući daljni razvoj situacije.

Portparol premijera Dmitrija Medvedeva Oleg Osipov izjavio je za Rojters da u vladi razgovaraju o raznim pitanjima. Dodao je i da još nije donesena konkretna odluka o potencijalnoj promeni vlasništva nad Sberbankom.

Iz Sberbanke su poručili da ne komentarišu “tržišne glasine ni sugestije”. U ministarstvu finansija i u centralnoj banci nisu odgovorili na Rojtersov upit da daju komentar o informaciji o mogućem prenosu vlasničkog udela.

Centralna banka i ministarstvo finansija spore se oko raspodele dividendi između budžeta i centralne banke. Dividende Sberbanke značajna su stavka u ukupnoj dobiti ruske centralne banke, ističe Rojters.

Sberbank je ove godine isplatila ukupno 361,4 milijarde rubalja (5,8 milijardi dolara) dividendi.

Tags
Back to top button