Podrška malim i srednjim preduzećima u regionu Zapadnog Balkana – Za projekat KIF-a Evropska unija namenila 2,5 miliona evra – Bankar.rs
Uncategorized

Podrška malim i srednjim preduzećima u regionu Zapadnog Balkana – Za projekat KIF-a Evropska unija namenila 2,5 miliona evra

Potpisivanjem ugovora između Evropske komisije i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkanau Tirani, tokom CEFTA nedelje, startovao je projekat podrške malim i srednjim preduzećima tog regiona za koji je EU izdvojila 2,5 mil EUR.

Kako je saopšteno iz Privredne komore Srbije, male i srednje kompanije iz svih šest zapadnobalkanskih ekonomija u okviru projekta unapređenja konkurentnosti privreda regiona imaće na raspolaganju konkretnu podršku za unapređenje proizvodnih i izvoznih kapaciteta, i povećanje plasmana robe i usluga na regionalnom i svetskom tržištu.
Evropska unija je za ovaj projekat, koji će realizovati KIF, izdvojila 2,5 mil EUR za podršku jačanju kapaciteta Komorskog investicionog foruma i privrednih komora članica, a glavni korisnici ovih sredstava biće privrednici kroz podršku u povezivanju, konkurisanju za sredstva fondova, nastupe na sajmovima i konferencijama.
Prvi korak u realizaciji projekta biće formiranje poslovne paltforme za saradnju poslovne zajednice i donosilaca odluka i institucija EU, čime će privrednici dobiti mogućnost da učestvuju i utiču na kreiranje zakona koji uređuju poslovni ambijent.
Među prvim aktivnostima u okviru projekta biće i organizacija obuka za privrednike, radi unapređenja konkurentnosti kompanija regiona.
Uz podršku KIF-a, oko 200 kompanija dobiće mogućnost da se poveže i dogovori poslove na bilateralnim poslovnim sastancima, a oko 120 firmi biće podržano za ulazak u međunarodne dobavljačke lance i zajednički nastup na tri velika međunarodna sajma.
Zahvaljujući ovom projektu, oko 60 kompanija moći će da računa na tehničku pomoć u pripremi projekata i apliciranju za sredstva iz fondova i programa EU kao što su Horizon 2020, COSME ili Kreativna Evropa.
Biće organizovane tri investicione konferencije radi promocije regiona i uspešnih poslovnih priča pred stranim investitorima.
Privrednicima će biti na raspolaganju onlajn baze podataka sa kvalitetnim informacijama o pojedinačnim stranim tržištima, kao info dani, seminari i radionice osmišljene prema potrebama privrednika, na kojima će se edukovati o koristima koje donosi regionalni ekonomski prostor i dobiti savete i informacije kako da što bolje međusobno sarađuju i uspešnije internacionalizuju svoje poslovanje.
Posebna pažnja biće posvećena unapređenju komunikacije javnog i privatnog sektora unutar regiona i sa EU, radi unapređenja zajedničkog ekonomskog prostora. Planirana su tri javno-privatna dijaloga biznisa i donosilaca odluka bitnih za poslovanje, uz učešće oko 300 predstavnika poslovne zajednice regiona. Biće urađeno čak devet studija i poslovnih istraživanja koja će identifikovati prepreke za saradnju u regionu s preporukama nadležnim institucijama za njihovo otklanjanje, ističe se u saopštenju PKS.
Izvor: eKapija
Tags
Back to top button