MMF ocenio razvoj srpske ekonomije i dao prognozu za sledeću godinu – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

MMF ocenio razvoj srpske ekonomije i dao prognozu za sledeću godinu

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo je u četvrtak odluku o uspešnom završetku trećeg razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije. Kako ističu u Narodnoj banci Srbije, s obzirom na dobro sprovođenje mera ekonomske politike i dobre makroekonomske rezultate, odluka je doneta bez održavanja formalnog sastanka Odbora, što je mogućnost koja se koristi kada se proceni da formalna diskusija nije potrebna.

Odbor izvršnih direktora MMF ocenjuje da Srbija nastavlja uspešno da sprovodi definisani ekonomski program, uz dobre domaće faktore rasta, nisku inflaciju, zdrav finansijski sistem, sprovođenje strukturnih reformi i dalje smanjenje učešća javnog duga u BDP.

“Srbija nastavlja da ostvaruje dobre ekonomske rezultate, uz rast koji je podržan svim komponentama – potrošnjom, javnim ulaganjima, izvozom i rekordno visokim prilivima stranih direktnih investicija”, navode u NBS.

Domaći faktori, odnosno snažna domaća tražnja, u potpunosti kompenzuju negativne uticaje iz spoljnog okruženja. Zbog toga za 2020. godinu MMF projektuje rast Srbije po stopi od četiri odsto.

Odbor izvršnih direktora MMF ocenjuje da je finansijski sistem Srbije zdrav, o čemu svedoče svi pokazatelji, dok će važna podrška srednjoročnom rastu biti razvoj tržišta kapitala i nastavak dinarizacije. Kako se navodi u saopštenju NBS, nastavljaju se i dobri fiskalni rezultati, uz dodatno smanjenje učešća javnog duga i napredak na planu reforme poreske uprave i jačanje okvira za upravljanje javnim investicijama.

Izvor: Novosti

Tags
Back to top button