Izgubili 11 milijardi za dva dana: Posrnuli avio-gigant plaća cenu sporne letelice – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Izgubili 11 milijardi za dva dana: Posrnuli avio-gigant plaća cenu sporne letelice

Propasti Boingovog modela 737 maks ne nazire se kraj, a deonicama ove kompanije sve brže pada vrednost.

Samo u dva dana vrednost ove kompanije opala je za 11 milijardi dolara, dok su razmišljali o tome da li da nastave proizvodnju boinga 737 maks. Ovaj model aviona nije poleteo još od marta, kada je u nesrećama poginulo 346 ljudi u roku od pet meseci, prenosi B92.

U ponedeljak je vrednost deonica opala za 4,3 odsto. Razlog ovome bila je neodlučnost kompanije, koja je razmišljala o tome da prekine proizvodnju modela 737 maks. Ovo je značilo da je vrednost opala za 8,3 milijarde doalra.

U utorak je pad vrednosti Boingovih deonica iznosio dva odsto, nakon što je potvrđeno da će se od januara zaustaviti proizvodnja ovog modela aviona. Ovim je kompanija izgubila još dva miliona u vrednosti.

Od marta Boingove deonice opale su za otprilike 23 odsto, što znači da je vrednost kompanije umanjena za ukupno 55 milijardi dolara.

Dok se još mislilo da će se problematični model vratiti u službu, činilo se kao da postoje šanse da će se i vrednost kompanije vratiti na ranije nivoe.

Ipak, analitičar Ronald Epstajn smatra kako se vrednost deonica neće uvećati u 2020, upravo zbog nepoverenja investitora koje je izazvano problemima s modelom 737 maks, preneo je B92.

Tags
Back to top button