Rađa se novi auto-gigant: Fijat i Pežo nadomak istorijskog spajanja? – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Rađa se novi auto-gigant: Fijat i Pežo nadomak istorijskog spajanja?

Uprave Fijat Krajsler automobila (FCA) i Pežo Sitroen automobila (PSA) održale su u utorak odvojene sednice.

Glavna tema sednica bila je finalizacija početnog akta o spajanju vrednom 50 milijardi dolara, kojim će nastati četvrti najveći svetski proizvođač vozila, javio je Rojters.

Izvor blizak FCA rekao je da bi dve kompanije mogle da najave potpisivanje obavezujućeg memoranduma danas, nakon čega će tokom dana uslediti telekonferencija na kojoj će biti izneti detalji, navodi britanska agencija.

Ova dva proizvođača automobila su najavila planove o spajanju pre šest nedelja s ciljem da se udruženim snagama uhvate u koštac sa velikim izazovima u toj industriji, uključujući pad globalne tražnje i potrebu razvoja skupih električnih automobila kako bi zadovoljili nove standarde protiv zagađenja vazduha.

Uoči sastanaka, nadležna tela koja predstavljaju porodicu Pežo, Etablišments Pežo frer (EPF) i FFP, jednoglasno su odobrili predlog memoranduma o razumevanju za planirano spajanje, rekao je za Rojters neimenovani izvor upoznat sa situacijom.

FCA i PSA saopštili su da će pokušati da realizuju sporazum do kraja godine kako bi stvorili grupu koja će prodavati 8,7 miliona vozila godišnje, i koja će zauzeti četvrto mesto u svetu iza Folksvagena, Tojote i saveza Reno-Nisan.

Šef PSA Karlos Tavares biće glavni izvršni direktor grupe, a Džon Elkan iz FCA – potomak italijanske porodice Anjeli, koja kontroliše FCA preko svog holdin preduzeća Ekor – biće predsednik zajedničke kompanije.

Grupa će posedovati brendove Fijat, Džip, Dodž, Ram, Krajsler, Alfa Romeo, Maserati, Pežo, DS, Opel i Vokshol, zahvaljujući čemu će biti prisutna s putničkim automobilima na masovnom i premijum tržištu, kao i na onom za teretna i laka komercijalna vozila.

Tags
Back to top button