EBRD: Odobrena 194 miliona evra za nove projekte na Zapadnom Balkanu – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

EBRD: Odobrena 194 miliona evra za nove projekte na Zapadnom Balkanu

Upravni odbor Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) odobrio je 194 miliona evra bespovratnih sredstava, koje su izdvojili EU i bilateralni donatori za nove projekte u oblasti digitalne infrastrukture, životne sredine, transporta i energetike širom Zapadnog Balkana, saopštila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Ovi projekti, kako je navedeno, biće dodatno finansirani kreditima EBRD-a i drugih medjunarodnih finansijskih institucija.

Bespovratna sredstva odobrena za projekte zemalja Zapadnog Balkana privući će još 400 miliona evra investicija EBRD-a, uključujući i za izgradnju tri nove deonice autoputa Koridor 5c u Bosni i Hercegovini, dve nove deonice Koridora 10 u Severnoj Makedoniji, obnovu kosovske železničke infrastrukture, sistema za otpadne vode i kanalizacionu mrežu u Gnjilanu i izgradnju širokopojasne internet mreže za škole u ruralnim krajevima u ​​Srbiji.

Pored toga, EBRD i EU su potpisali ugovor o dodatnih 45 miliona evra za dva programa koje EBRD sprovodi u zemljama Zapadnog Balkana: Saveti za mala preduzeća i Regionalni program energetske efikasnosti.

Šef regionalne saradnje i programa za Zapadni Balkan Kolin Volf rekao je da su u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan, Evropska unija i partneri postigli veliki uspeh obezbedivši više od milijardu evra bespovratnih sredstava, uz 5,5 milijardi evra potpisanih kredita od medjunarodnih finansijskih institucija.

“Naša saradnja dovela je do opipljivih rezultata na terenu: ljudi svakodnevno imaju koristi od boljih saobraćajnih veza, boljih energetskih sistema, uključujući i tranziciju ka čistoj energiji, preduzeća postaju konkurentnija, a ekonomije u regionu zelenije i integrisanije”, kazao je Volf.

Investicioni okvir za Zapadni Balkan je zajednička inicijativa Evropske unije, medjunarodnih finansijskih institucija, bilateralnih donatora i vlada Zapadnog Balkana i osnovan je da podrži društveno-ekonomski razvoj i pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Do sada, ukupan iznos bespovratnih sredstava koje su opredelili Evropska unija i bilateralni donatori u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan veći je od milijardu evra, dok ukupna ulaganja medjunarodnih finansijskih institucija prelaze 5,6 milijardi evra.

Izvor: N1

Tags
Back to top button