Rastu plaćanja prenosivim uređajima u Evropi – Bankar.rs
FinTechINOVACIJEMobilna placanjaSVE VESTI

Rastu plaćanja prenosivim uređajima u Evropi

Kako tehnologije napreduju, modni brendovi pokreću revoluciju na tržištu kreiranjem prenosivih uređaja koji su postali ne samo funkcionalni već i luksuzni modni dodaci. Trenutno jedna od pet odraslih osoba nosi pametni ili fitness sat, a do 2020. godine procenjuje se da će tržište nosive tehnologije imati vrednost od 30 milijardi evra na globalnom nivou. Uz to, prenosivi uređaji za plaćanje nude jednostavan i praktičan postupak plaćanja samo jednim dodirom ili pokretom prsta.

Upotreba prenosivih uređaja za plaćanje ili wearablesa nastavlja svoj rast u Evropi jer korisnici brzo i lako integrišu ovaj relativno novi način plaćanja u svoj svakodnevni život. Ovogodišnji podaci o transakcijama pomoću ovih uređaja, kojima je plaćanje dostupno u 26 zemalja Evropske unije, pokazuju osmorostruko povećanje u odnosu na prošlu godinu. Ovaj trend je široko prihvaćen širom Evrope jer je više od 30 različitih vrsta nosivih uređaja, a predvodnik u broju transakcija je Holandija.

Trećina svih transakcija putem ovih uređaja u 2019. obavi se upravo u Holandiji ili 33 odsto, a zatim u Ujedinjenom Kraljevstvu 18 odsto, Švajcarskoj osam odsto i Rusiji sedam odsto. To uključuje i aktivne prenosive uređaje sa baterijom i pasivne uređaje bez baterije kao što su narukvice, pametni prsteni i obični ručni satovi.

Globalno gledano, većina transakcija ovim uređajima obavljena je u Australiji, a sledi je Holandija. Sve ostale zemlje u prvih deset po broju ovakvih transakcija su evropske zemlje, s izuzetkom SAD-a koje se nalaze na osmom mestu. Broj ovogodišnjih plaćanja prenosivim uređajima u Evropi raste te je tako ukupni broj evropskih transakcija u prošloj godini bio gotovo 20 puta veći od broja istih transakcija u Severnoj Americi.

Gde je prihvaćeno beskontaktno plaćanje, vlasnici mogu koristiti svoje uređaje za obavljanje transakcija. Beskontaktno plaćanje označilo je prekretnicu u načinima plaćanjima, steklo je popularnost među izdavačima, trgovcima i korisnicima, posebno u Evropi. Primena beskontaktnog plaćanja takođe raste: 61 odsto svih evropskih transakcija u trgovinama je beskontaktno, što predstavlja porast od 23 odsto u odnosu na početak 2018 godine. Prihvatanje beskontaktnog plaćanja u maloprodajnim trgovinama takođe se uvelike povećalo – s 42 odsto na 70 odsto u istom razdoblju, čime ovaj snažan trend otvara put plaćanju putem nosivih uređaja.

“U Mastercardu predviđamo kako će se novi načini plaćanja brzo usvojiti jer korisnici žele brža i praktičnija plaćanja, pod uslovom da ih pruža njima pouzdana kompanija. Zapanjujuće je kako se lako korisnici navikavaju i usvajaju nove inovativne tehnologije plaćanja koje se uklapaju u njihov digitalno povezani način života. Plaćanje putem nosivih uređaja ljudima pruža još veću praktičnost, a istovremeno uliva sigurnost i poverenje”, izjavila je Sanja Žigić, direktorica kompanije Mastercard u Hrvatskoj.

Uređaji poput pametnih prstena, narukvica ili pametnih satova koriste i tehnologiju komunikacije bliskog polja – NFC mogućnosti. Nakon što korisnici uređaj povežu sa svojom debitnom ili kreditnom karticom, njime mogu beskontaktno platiti. Postoje “pasivni” i “aktivni” nosivi uređaji. Pasivnim uređajima, kao što je pametni prsten, korisnici odobravaju transakciju unošenjem PIN koda na terminalu za plaćanje isto kao što to rade i karticom. Aktivnim nosivim uređajima poput pametnog sata korisnici mogu sami uneti PIN na taj uređaj te se plaćanje obavlja samo jednim dodirom.

Izvor: Privrendni.hr

Tags
Back to top button