Neto dobit banaka u Sloveniji pala samo 16 odsto – Bankar.rs
ANALIZEBANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Neto dobit banaka u Sloveniji pala samo 16 odsto

Kombinovana neto dobit komercijalnih banaka u Sloveniji pala je za 16% na godišnjem nivou na 393 miliona evra u prvih devet meseci 2020. godine, objavila je u utorak centralna banka.

Pandemija Covid-19 oslabila je uslove za stvaranje prihoda za domaće banke, a troškovi umanjenja vrednosti i rezerve takođe rastu, navodi Banka Slovenije u svom mesečnom izveštaju o učinku bankarskog sektora.

Banka primećuje da je kombinovana neto dobit bankarskog sistema porasla u septembru kao rezultat spajanja dve banke. Inače bi dobit bila 60% manja nego godinu dana ranije, navela je centralna banka.

Drugi najveći zajmodavac u zemlji – Nova kreditna banka Maribor (Nova KBM) završila je 1. septembra akviziciju Abanke – treće po veličini banke u Sloveniji.

Neto prihod od kamata slovenačkih banaka opao je 5,0% u godini na 482 miliona evra u periodu januar-septembar, dok su nekamatni prihodi porasli 24% na 576 miliona evra, rekla je Banka Slovenije.

Ukupan bruto prihod banaka u Sloveniji porastao je 8,9% na godišnjem nivou na 1,1 milijardu evra u posmatranom periodu, dok su operativni troškovi porasli za 5,0% na 536 miliona evra.

Neto troškovi umanjenja vrednosti i rezervacija okrenuli su se na negativnih 109 miliona evra u periodu januar-septembar, sa pozitivnih 63 miliona evra u istom periodu 2019. godine.

Ukupna aktiva banaka porasla je na 43,52 milijarde evra na kraju septembra, u odnosu na 41,21 milijarde evra na kraju 2019. godine.

Tags
Back to top button