Novi rekordi indeksa na Volstritu – Bankar.rs
IZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Novi rekordi indeksa na Volstritu

Na Volstritu su juče berzanski indeksi dostigli nove rekordne nivoe jer su ulagači optimistični nakon trgovinskog dogovora između SAD-a i Kine, ali i solidnih pokazatelja iz kineske ekonomije.< /div>

Dow Jones ojačao je 100 bodova ili 0,36 odsto, na 28.235 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,71 odsto, na 3.191 bod, a Nasdaq indeks 0,91 odsto, na 8.814 bodova.

Novi rekordni nivoi indeksa uzrok su trgovinskog dogovora koji su u petak postigle Kina i SAD, a kojim bi se trebao završiti carinski rat, koji traje već 17 meseci i koji je izazvao usporavanje rasta dve najveće svjetske ekonomije.

Kina je pristala na mnoge strukturne promene i masovnu nabavku poljoprivrednih, energetskih i drugih proizvoda i usluga, poručio je Vašington.

Vašington je, pak, pristao da suspenduje carine na 160 milijardi dolara vredan kineski uvoz koje su trebale da stupe na snagu u nedelju.

SAD će zadržati 25 odsto carina na kineski uvoz u vrednosti 250 milijardi dolara, ali će prepoloviti carine na 7,5 odsto na uvoz vredan 120 milijardi dolara.

 

Tags
Back to top button