Svetske elite žele “bezgotovinsko društvo” – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Svetske elite žele “bezgotovinsko društvo”

Svetske elite žele da uspostave potpunu kontrolu nad finansijskim tokovima stvarajući “bezgotovinsko društvo”, piše nemački “Kontra magazin”.

Iz tog razloga banke i platni sistemi čine sve kako bi obeshrabrili ljude da koriste papirni novac. U budućnosti će biti dovoljan jedan pritisak dugmeta da se čoveku oduzmu sredstva za život, upozorava autor članka Marko Majer.

List piše da svetske elite mrze novac u gotovini. I nije slučajno da je nedavno Međunarodni monetarni fond (MMF) dao “preporuke” Centralnim bankama i vladama kako da obeshrabre ljude da koriste papirni novac.

Kao jedna od metoda predlaže se zamena novčanica sa visokim apoenima, piše autor članka. A svet se već kreće u tom pravcu, u Evropi i drugim razvijenim zemljama, prenosi Sputnjik.

MMF takođe savetuje uvođenje gornje granice za gotovinske račune. Osim toga, plaćaju se i provizije za podizanje papirnog novca sa bankomata, kao i za njihovo stavljanje na račun.

Takođe se razmatra mogućnost devalvacije gotovine u odnosu na digitalnu valutu, kada će kupac doplaćivati za robu ako koristi novčanice. S vremenom će razlika u vrednosti samo rasti.

Na kraju će se stvoriti “bezgotovinsko društvo”, u kom će finansijska preduzeća dobiti potpunu kontrolu nad novcem ljudi, upozorava list. Biće dovoljan jedan “klik” da čovek ostane bez sredstava za život. Ovo je posebno opasno za članove opozicije i borce protiv sistema, jer se već sada blokiraju bankarski računi i računi u platnim sistemima, upozorava Majer.

Tags
Back to top button