Rok za dostavljanje ponuda za Komercijalnu banku ističe danas – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Rok za dostavljanje ponuda za Komercijalnu banku ističe danas

Rok za za dostavljanje obavezujućih ponuda za prodaju Komercijalne banke ističe u ponedeljak, 16. decembra u 15. 30 časova, a u igri su od prvobitno zainteresovanih šest, ostala četiri igrača – tri banke austrijska Rajfajzen, srpska AIK banka i slovenačka NLB banka i američki investicioni fond Riplvud advajzers, čiji je vlasnik američki biznismen Tim Kolins.

Dostavljene neobavezujuće ponude kreću se u rasponu od 390 miliona evra do 450 miliona.

Podsetimo, država je krajem novembra meseca kupila 34 odsto akcija Komercijalne banke za 212 miliona evra.

Srbija, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), postigli su pre tri sedmice dogovor o tome da se akcije Komercijalne banke, koje su u vlasništvu EBRD-a i IFC-a, prodaju Republici Srbiji.

Država je na Beogradskoj berzi tada kupila 34,5 odsto akcija Komercijalne banke od dva akcionara EBRD i IFC. Srbija je pazarila akcije za 25,5 milijardi dinara odnosno 211,8 miliona evra i na taj način dodatno zahuhtala i privela kraju priču oko prodaje treće po veličini banke u Srbiji.

Od Evropske banke za obnovu i razvoj država je kupila 24,4 odsto akcija Komercijalne banke odnosno nešto više od 4,1 milion deonica po ceni od 4.340 dinara za svaku. Od drugog akcionara IFC kupila je istovremeno udeo od 10,1 odsto odnosno 1,7 miliona deonica po ceni od 4.508 dinara.

Na taj način udeo EBRD-a u Komercijalnoj banci Republika Srbija je platila 17,8 milijardi dinara, dok je za udeo IFC dala 7,7 milijardi.

Preuzimanjem akcija od ova dva velika (sada bivša) akcionara Komercijalne banke država je ispunila svoju obavezu koja je deo aktuelne prodaje banke, a utvrđene još 2006. godine. Reč je o obavezi iz javnog poziva za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za prodaju Komercijalne banke, a u kome se navodi da će država kupiti akcije četiri velika akcionara banke.

Udele fondova iz Nemačke i Švedske DEG i SVED od ukupno 6,8 odsto je kupila u junu ove godine.

Izvor: SrbijaDanas

Tags
Back to top button