Poboljšanje kreditnog rejtinga pokazuje da su se reforme isplatile – Bankar.rs
INTERVJUISLIDERSVE VESTI

Poboljšanje kreditnog rejtinga pokazuje da su se reforme isplatile

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva izjavio je da poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije, koji je proglasila agencija „Standard i Purs”, pokazuje da su se reforme isplatile.

Ndegva je kazao i da Svetska banka predviđa privredni rast Srbije za sledeću godinu od četiri odsto.

„Povećanje kreditnog rejtinga je važno iz dva razloga. Prvi – da Srbija ubuduće može da se zadužuje povoljnije na tržištu jer investitori veruju Srbiji da će sa svojom ekonomijom i razvojem moći da vrati zajam. Drugi – pokazuje da su se reforme isplatile, da su ojačale ekonomiju, stabilizovale finansije. To je dovelo do poverenja na međunarodnom tržištu”, rekao je Ndegva za RTS, prenosi Tanjug.

Kaže da će zbog toga Svetska banka nastaviti da podržava reforme, jer time, kako navodi, ne samo da raste rejting, već to donosi nova radna mesta, veći rast i prosperitet za Srbiju.

Upitan koliki privredni rast Svetska banka procenjuje za iduću godinu, Ndegva je odgovorio četiri odsto i dodao da Srbija mora raditi na pomeranju granice rasta.

„Srbija je uradila dosta poslednjih nekoliko godina da bi ostvarila privredni rast od tri do četiri odsto. U izveštaju Svetske banke za Srbiju koji će biti predstavljen ove nedelje navodimo da je to maksimum koji se može postići trenutno i zato mora da se pomeri granica kako bi rast bio pet ili šest odsto”, naveo je Ndegva.

Upravo uvećanje privrednog rasta je i Svetska banka navela u izveštaju kao najveći izazov, kaže Ndegva, dodajući da će ta institucija sa Vladom Srbije raditi na novoj strategiji privrednog razvoja za sledeću godinu.

„Tu su i izazovi kada je reč o platama u javnom sektoru koje treba da se urede, saobraćaju i radnoj snazi u koju želimo više da uložimo. Takođe, radiće se na unapređenju infrastrukture, lokalnoj vlasti i javnim službama”, naveo je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Istakao je i da je važno unaprediti poslovanje – smanjiti birokratiju, povećati efikasnost, dati podršku izvoznicima i domaćim privrednicima.

Upitan da li je izveštaj uzeo u obzir i izbore koji će se održati naredne godine, Ndegva kaže da je razmatrano i to, dodajući da su izbori prirodan događaj u demokratiji.

„Ne vidimo nikakav poseban problem u vezi sa izborima. Izbori, bilo gde da se događaju, uvek pomalo uspore aktivnosti i biznis, uvek su ispit za vlast. Očekujemo dobre rezultate, kompletne i da nakon toga krenemo zajedno sa novom Vladom da radimo na rastu i razvoju Srbije”, podvukao je Ndegva.

Svetska banka je odobrila Srbiji 48 miliona dolara kredita za inovativno preduzetništvo, deo tih sredstava građani će dobiti bespovratno, a Ndegva ukazuje da će taj kredit pomoći da se inovativna istraživanja komercijalizuju i nađu na tržištu.

„To će podstaći otvaranje novih radnih mesta i rast. Ideja je da se podrži Fond za nauku koji je nedavno formiran i da se omogući pomoć malim preduzetnicima da izađu na tržište zahvaljujući zajmovima, od kojih će deo biti bespovratan. Uz ovaj odobrili smo nedavno i kredit od 50 miliona dolara za poljoprivredu, namenjen za male i farmere srednje veličine”, istakao je Ndegva.

Kaže da je jedan od izazova sa kojima se susreće Srbija velika proizvodnja, ali bez dodate vrednosti i naveo je da će ta sredstva podstaći stvaranje dodate vrednosti i izvoz.

Tags
Back to top button