Direktor najbogatije svetske banke: Na posao ide podzemnom železnicom, radi i kao DJ – Bankar.rs
SVE VESTI

Direktor najbogatije svetske banke: Na posao ide podzemnom železnicom, radi i kao DJ

Generalni direktor Goldman Saksa, Dejvid Solomon, nije prosečni uštogljeni izvršni direktor.

Da, zaradio je 23 miliona dolara prošle godine, ali otkako je u oktobru 2018. preuzeo kormilo u investicionoj banci od Lojda Blankfejna, izbegavao je dosadno Wall Street ponašanje, piše CNBC Make It.

Pedeset sedmogodišnji Solomon, poznat je kao “D-Sol” vikendom, kada nastupa kao klasični rock DJ u noćnim klubovima u Njujorku, Majamiju i na Bahamima (pušta bendove kao što su  Guns N ‘ Roses i White Stripes).

Solomon se takođe vozi podzemnom železnicom Njujorka do posla.

“Mislim, zašto ne biste uzeli metro?” Solomon je nedavno rekao Fortuneu. “Ne ozbiljno. To je brže i efikasnije. Znate, gradonačelnik Njujorka može da se vozi podzemnom železnicom. Zašto ne može izvršni direktor Goldman Saksa?”

Prema Fortuneu, pojedini članovi odbora Goldman Saksa nisu zadovoljni idejom Solomona o podzemnoj železnici. Ali njega to ne muči. Niti činjenica da je njegova DJ persona postala hrana za medije, barem ne više.

Solomon je prvi put otkriven kao DJ D-Sol od strane Njujork Tajmsa 2017. godine, kada je bio u sred svoje kampanje da postane izvršni direktor. Solomon je rekao da su ga neki saradnici nagovarali da obesi slušalice ako dobije posao, a i sam se osećao zabrinuto da ga javnost neće shvatiti ozbiljno.

“Na trenutak sam pomislio:” Pa, mogu li to učiniti? Ne mogu li to učiniti? ”Solomon je rekao Fortuneu. No, uz podršku Blankfejna, odlučio se da nastavi posao DJ-a.

“Znate šta, to sam ja, i niko mi neće govoriti da ne igram golf”, rekao je Solomon. “A zašto ne bih, jer sam predsednik uprave?” (Salomon svu svoju zaradu kao DJ daje u dobrotvorne svrhe.)

Solomon takođe omogućava kolegama ili gostima koji imaju zakazan sastanak da zaobiđu recepcionere i direktno pokucaju na njegova vrata. Štaviše, Solomon je napravio promene i u politici pravila oblačenja, proglasivši odela i kravate neobaveznima.

Pored poslovne kulture kompanije, prva godina Solomona na mestu generalnog direktora bila je izazovna.

Ukupni prihodi u Goldmanu opadaju od 2010, jer su sredstva poput obveznica i roba pala na 37% neto prihoda banke, što je pad od 72% u 2009.

Salomon je takođe zadužen da usmeri Goldman u komercijalno bankarstvo. Goldman je u avgustu predstavio svoju prvu kreditnu karticu u partnerstvu sa Eplom.

Ali bilo da vodi investicionu banku ili ostvaruje rekorde, ako odluči da ga nešto zanima to će i napraviti. “Mislim, pokušaću to učiniti u skladu sa svojim najvećim mogućnostima, ili to neću uopšte učiniti.”, rekao je za Fortune.

Izvor: Manager.ba

Tags
Back to top button