Agencija Fič snizila kreditini rejting Sjedinjenih Američkih Država – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Agencija Fič snizila kreditini rejting Sjedinjenih Američkih Država

Agencija Fič Rejtings, jedna od tri najuticajnije agencije za evaluaciju kreditnog rejtinga, snizila je kreditini rejting Sjedinjenih Američkih Država.

Kao razlogu su naveli rastući dug na saveznom, državnom i lokalnom nivou i “kontinuirano pogoršanje kriterijuma upravljanja” u poslednje dve decenije.

Rejting SAD je u utorak smanjen sa najvišeg nivoa sa oznakom AAA za jedan stepen, na nivo AA+, ali i nova, nepovoljnija evaluacija kreditnog rejtinga još je u okvirima investicionog ranga, prenosi AP.

Odluka odražava trend sve veće političke polarizacije i političkih razmimoilaženja oko potrošnje i poreza u Vašingtonu, što bi sve zajedno na kraju moglo da košta američke poreske obveznike, a niži kreditni rejting bi u budućnosti mogao da poveća troškove zaduživanja za američku vladu, navodi AP.

Zvaničnici Bajdenove administracije oštro su kritikovali procenu agencije Fič, a ministarka finansija Dženet Jelen rekla je da je evaluacija “proizvoljna i zasnovana na zastarelim podacima”.

Jelen je istakla da se američka ekonomija brzo oporavila od recesije koju je donela pandemija korona virusa, kao i da je ekonomija rasla stopom od solidnih 2,4 odsto godišnje u tromesečju april-jun.

Agencija Fič je obavestila zvaničnike Bajdenove administracije da je pobuna na Kapitolu 6. januara 2021. godine bila značajan faktor u procesu evaluacije i donošenja odluke da smanji rejting, jer je ukazivala na nestabilnu vladu, izjavila je uza AP osoba upoznata sa razgovorima vođenim između zvaničnika američke administracije i agencije Fič.

To je tek drugi put u istoriji SAD da je kreditni rejting smanjen, jer je 2011. godine, druga ugledna i uticajna agencija za evaluaciju kreditnog rejtinga Standard i Purs, oduzela Sjedinjenim Državama najvišu ocenu AAA nakon duže borbe oko limita zaduživanja američke vlade.

Tada je vladina kancelarija za računovodstvo procenila u svom izveštaju iz 2012. godine da je budžetski deficit tokom 2011. godine povećao, između ostalog i troškove zaduživanja za 1,3 milijarde dolara samo u toj godini.

Izvor: Tanjug

Tags
Back to top button