Strane kompanije iz Srbije iznele 706 miliona evra – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Strane kompanije iz Srbije iznele 706 miliona evra

Strane kompanije, su u prvih devet meseci ove godine, iz Srbije iznele tačno 705,9 miliona evra dobiti. Prema informacijama “Blic Biznisa”, reč je o 43 odsto njihove dobiti koju su zaradili u Srbiji.

Kakao saznajemo, kompanije i banke u stranom vlasništvu koje posluju u Srbiji, zaradile su od januara do septembra nešto više od 1,6 milijardi evra. Od toga su iz naše zemlje u vidu dividende u matice izneli nepunih 710 miliona evra. Istovremeno su u Srbiju reinvestirali 919 miliona evra, što je oko 56 odsto njihove čiste zarade.

U Srbiji trenutno posluje više od 2.000 preduzeća čiji su osnivači iz Slovenije, preko 1.600 preduzeća čiji su osnivači iz Hrvatske i Mađarske. Oko 900 kompanija je sa vlasnicima iz Turske, dok su Rumuni vlasnici oko 450 kompanija koje posuju u Srbiji.

Najveći broj njih bavi se trgovinom, ugostiteljstvom, građevinarstvom, proizvodnjom tekstila, konsultantskim uslugama. Kompanije su osnivane širom Srbije, a najčešće u okolini velikih gradova poput Beograda, Niša, Subotice, Novog sada, Kruševca…

U Narodnoj banci Srbije kažu da je odnos iznete i uložene dobiti u Srbiju sličan kao i ranije.

Tags
Back to top button