Skok indeksa na azijskim berzama nakon rezultata izbora u Britaniji – Bankar.rs
IZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Skok indeksa na azijskim berzama nakon rezultata izbora u Britaniji

Na azijskim berzama su danas cene deonica dostigle najviše nivoe u poslednjih osam meseci, zahvaljujući vestima o trgovinskom sporazumu između SAD-a i Kine, dok je britanska funta ojačala jer izlazne ankete ukazuju na uverljivu pobedu Konzervativne strane na parlamentarnim izborima.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je u plusu 1,5 odsto, dostigavši najviši nivo od aprila.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skočio 2,4 odsto, dok su cene deonica u Australiji, Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,5 i 2 odsto.

Snažan rast cena deonica zahvaljuje se vestima da su SAD i Kina postigle trgovinski dogovor, kojim bi se završio carinski rat, koji traje već 17 meseci i koji je izazvao usporavanje rasta dve najveće svjetske ekonomije.

Premda ni jedna strana to još nije službeno potvrdila, Rojters piše, pozivajući se na dva izvora, da je Vašington pristao na ukidanje neke do sada uvedene carine na kineski uvoz, dok je carine, planirane od 15. decembar odložene.

Peking je, kako piše Rojters, pristao da u idućoj godini kupi 50 milijardi dolara vredne američke poljoprivredne proizvode.

Nakon što je juče dostigao novi najviši nivo u istoriji, terminski S&P 500 indeks porastao je jutros dodatnih 0,4 odsto, pa se na Volstritu danas poslepodne mogu očekivati novi rekordi indeksa.

Izvor: Seebiz

 

Tags
Back to top button