ING banka radi na kastodi rešenju za digitalne imovine – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKEINOVACIJESVE VESTI

ING banka radi na kastodi rešenju za digitalne imovine

Holandska banka ING sa sedištem u Amsterdamu razvija tehnologiju čuvanja (kastodi) kriptovaluta, izvestio je Rojters.

Usluga čuvanja digitalnih sredstava koju razvija ING navodno je deo jedne od nekoliko inicijativa banke povezane sa blokčeinom i još uvek je u ranoj fazi razvoja. Iz ING-a su, kako se izveštava, rekli da “vide sve veće mogućnosti u pogledu digitalnih imovina”.

Kada su upitani za komentar, iz ING-a nisu pružili konkretne detalje o projektu, ali su rekli da su „posebno aktivni za dalji razvoj tehnologije koja stoji iza digitalnih sredstava kako bi se osnažili njeni klijenti sa usaglašenim pristupom ovom ekosistemu u nastajanju“.

Kako su kriptovalute postale sve privlačnije kao klasa imovine, velike finansijske firme sve više razvijaju vlastite tehnologije i usluge čuvanja (kastodi).

Američki gigant finansijskih usluga Fidelity Investments u potpunosti je pokrenuo svoju službu čuvanja kriptovaluta sredinom oktobra, nakon višegodišnje pripreme i gomilanja klijenata.

Berlinska finteh kompanija solarisBank najavila je osnivanje podružnice pod nazivom solaris Digital Assets radi pružanja rešenja za kastodijem nad digitalnom imovinom.

Berze kriptovaluta takođe su razvile usluge čuvanja (kastodi), uključujući Coinbase i Gemini u Sjedinjenim Državama.

Kao što je Rohan Barde, menadžer za istraživanje i inovacije u Blockchain Zoo-u, ranije napisao, postoje dva glavna razloga zbog kojih institucionalnim investitorima traže kastodi usluge, a to su smanjenje rizika i poštovanje propisa.

Odvajanjem entiteta koji čuvaju imovinu od subjekta koji upravlja imovinom, finansijske institucije fokusiraju se na svoje specijalizacije. Kastodi usluge takođe smanjuju rizik zaposlenih da pronere imovinu.

ING je pokazao veliko interesovanje za blokčein tehnologijom, kao jedan od učesnika HQLAX projekta. HQLAX je lansirala blokčein kompanija R3 i koristi Corda tehnologiju distribuiranog registra za obezbeđivanje proizvoda za upravljanje likvidnošću i kolateralom.

Krajem oktobra, ING-ov DLT tim predstavio je svoje pismo o namerama (white paper), nazvan „Rešenja za bezbednost i zaštitu privatnosti u Corda-i“, gde je, kako se izveštava, pronašao rešenje za poboljšanje bezbednosti i privatnosti na Corda-i, blokčein platformi otvorenog koda.

Izvor: Cointelegraph

Tags
Back to top button