Rast deonica na Volstritu nakon poruka FED-a – Bankar.rs
IZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Rast deonica na Volstritu nakon poruka FED-a

Na Volstritu su u sredu cene deonica blago porasle, nakon dva dana pada, dok je američka centralna banka zadržala kamatne stope nepromenjene i poručila da očekuje umeren rast ekonomije i iduće godine.

Dow Jones ojačao je 29 bodova ili 0,11 odsto, na 27.911 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,29 odsto, na 3.141 bod, a Nasdaq indeks 0,44 odsto, na 8.654 boda.

Na poslednjoj ovogodišnjoj sednici čelnici američke centralne banke ostavili su ključne kamatne stope nepromenjene, u rasponu od 1,50 do 1,75 odsto, što se i očekivalo, s obzirom da ekonomija solidno raste i da je Fed već u tri navrata ove godine smanjio kamate.

Fed je poručio i da u idućoj godini očekuje nastavak umerenog rasta ekonomije i nizak nivo nezaposlenosti.

„Fedove poruke su oprezno optimistične. Iz saopštenja i projekcija može se iščitati da čelnici Feda smatraju da su učinili dovoljno kako bi se sprečio pad ekonomije”, kaže Karl Schamotta, strateg u Cambridge Global Payments.

Fed je od početka godine kamate smanjio u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, što je jedan od najvažnijih razloga zbog kojeg je S&P 500 indeks u ovoj godini porastao oko 25 odsto i dostigao najviše istorijske nivoe.

Drugi uzrok tako snažnog rasta tog indeksa je nada ulagača da će SAD i Kina uskoro postići parcijalni trgovinski dogovor.

Time bi se završio trgovinski rat, koji traje već 17 meseci i koji je izazvao usporavanje rasta dve najveće svetske ekonomije.

U većini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene donica su juče porasle, a najviše u rudarskom i tehnološkom.

I na evropskim berzama su cene deonica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,03 odsto, na 7.216 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,58 odsto, na 13.146 bodova, a pariški CAC 0,22 odsto, na 5.860 bodova.

Izvor: seebiz

Tags
Back to top button