Londonska kompanija Elliptic lansirala alat za povezivanje banaka sa berzama kriptovaluta – Bankar.rs
ANALIZEBANKEKRIPTOVALUTESVE VESTI

Londonska kompanija Elliptic lansirala alat za povezivanje banaka sa berzama kriptovaluta

Londonska firma za usaglašavanje kriptovaluta sa kompanijama Elliptic lansirala je novi alat koji bankama omogućava bližu saradnju sa kripto-berzama.

Pod nazivom Elliptic Discovery, ovaj proizvod prikuplja detaljne profile više od 200 globalnih kripto berzi kako bi banke mogle da upravljaju rizicima povezanim sa kripto transakcijama, prenosi Business Insider 11. decembra.

Dizajniran posebno za banke, Elliptic Discovery navodno pruža timovima za usklađivanje neophodne uvide kojima će identifikovati tokove sredstava na kripto imovini i proceniti rizike uključujući pranje novca. Alat se, kako se izveštava, zasniva na podacima kompanije Elliptic koji se prikupljaju od 2013. godine i nudi širok spektar identifikatora i pokazatelja rizika u pogledu izloženosti kripto-imovini putem berzi, napominje se u izveštaju.

Džejms Smit, izvršni direktor i suosnivač kompanije Elliptic, napomenuo je da je novi alat stvoren da se reši postojećeg nedostatka vidljivosti u ekosistem kripto-imovine od strane bankarskih institucija, prenosi Cointelegraph.

Prema Smitu, nedostatak pristupa kripto industriji doveo je do „nulte tolerancije“ prema novoj klasi imovine i frustrirao kupce, dok su banke „ostale slepe za stvarne rizike koje predstavlja njihova izloženost kripto-imovini“.

Smit je istakao da postoje različite vrste berzi kriptovaluta, koje bi banke uzele u obzir prilikom procene rizika. Rekao je:

„Elliptic Discovery se menja tako što omogućava bankama da osvetle svoju kripto-aktivu klijenta i preduzmu pristup zasnovan na riziku […] Nisu sve berze kripto-imovine slične i Elliptic Discovery će bankama omogućiti da to razlikuju i iskoriste priliku za bliski rad sa ovim preduzećima, na osnovu procene rizika zasnovanog na dokazima.”

Pošto kompanija nije navela šta su banke već prijavile za Discovery ili su izrazile interes za to u izveštaju, Cointelegraph je kontaktirao Elliptic tim za komentar. Ovaj članak će biti ažuriran sa svim novim informacijama.

Podržana japanskim bankarskim gigantom SBI Group i Santander-ovim Santander InnoVentures, Elliptic je glavna svetska kompanija za kripto forenziku i analizu. Kompanija je poznata po pružanju svojih usluga američkoj kripto-berzi Coinbase i bila je partner kompanije Binance, jedne od najvećih svetskih kripto berzi, od maja 2019. Elliptic je u novembru 2019. izdao izvještaj kojim se vezuje oko 400 miliona dolara vrijednih XRP tokena za ilegalne transakcije.

Ranije ove godine, Elliptic je odbacio navode da je prikupljao i prodavao korisničke podatke trećim licima radi finansijske dobiti.

Tags
Back to top button