Francuska kaznila američku banku sa 20 miliona evra zbog manipulacija sa državnim obaveznicama – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Francuska kaznila američku banku sa 20 miliona evra zbog manipulacija sa državnim obaveznicama

Francuski AMF je saopštio u utorak da je novčano kaznio američku banku Morgan Stenli sa 20 miliona evra (22 miliona dolara) zbog manipulacije sa državnim obveznicama.

AMF je saopštio da se novčana kazna odnosi na manipulisanje cenom 14 francuskih državnih obveznica (OAT) i 8 belgijskih obveznica (OLO) a takođe i sa OAT fjučerskim ugovorom na dan 16. juna 2015. godine, prenosi Rojters.

AMF je primetio da je velika prodaja državnih obveznica 16. juna 2015. poremetila francuski sistem trgovanja obveznicama francuskog MTS-a, uzrokujući obustavu transakcija na četiri minuta, a nivo likvidnosti za oko sat vremena.

Morgan Stenli je saopštila da će uložiti žalbu. “Dotične aktivnosti preduzete su u skladu sa tržišnom praksom i kao deo uloge i obaveza kompanije kao proizvođača proizvoda na tržištu”, navodi se u izjavi banke.

AMF je saopštila da je 16. juna, Morgan Stenli Internešnal, smešten u Londonu, „agresivno kupio“ fjučerse u francuskom, nemačkom i belgijskom dugu na Eurek-u.

Istog dana banka je prodala 815 miliona evra (898,29 miliona dolara) u vrednosti od 17 različitih državnih obveznica na platformama MTS France i Broker Tec, kao i preko MTS Belgium.

AMF je rekao da je Morgan Stenli fiksirao cene nekih obveznica na nenormalnim i veštačkim nivoima.

AMF je takođe saopštila da je banka izjavila da su razlike u cenama „normalne“ imajući u vidu obim kojima se trguje i da su one uglavnom posledica izuzetnih okolnosti na dan 16. juna 2015.

Morgan Stenli je jedan od 15 primarnih dilera za francuske državne obveznice, za koje se očekuje da obezbeđuju likvidnost sekundarnog tržišta francuskih državnih hartija od vrednosti, navodi francuska blagajna.

Tags
Back to top button