Vasić za Bankar.rs: Građani sve uredniji u izmirivanju obaveza – Bankar.rs
INTERVJUISLIDERSVE VESTI

Vasić za Bankar.rs: Građani sve uredniji u izmirivanju obaveza

Podaci iz novembra ove godine pokazuju da stabilno raste zaduživanje stanovništva kod banaka, a istovremeno građani su sve uredniji u izmirivanju svojih obaveza, ocenjuje u intervjuu za Bankar.rs Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

“U odnosu na oktobar kašnjenje u izmirivanju obaveza smanjeno je za 0,1% i iznosi 3%, uzimajući u obzir ukupne kreditne obaveze građana. Sa druge strane, važno je uočiti i trend stabilnog kreditnog rasta u sektoru stanovništva tokom 2019. godine gde se, prema podacima Kreditnog biroa, beleži novembarski rast kreditne aktivnosti od 0,7% u odnosu na prethodni mesec, odnosno od 8,7% u odnosu na isti period prošle godine. Ovakva pozitivna kretanja mogu da se tumače dvojako; kao rezultat aktivnosti i mera koje imaju za cilj ostvarivanje stabilnih i dugoročno održivih stopa kreditnog rasta u segmentu stanovništva, a sa druge strane potrebom i željom klijenata da redovnim servisiranjem obaveza brinu o svojoj kreditnoj istoriji, a time i još povoljnijim uslovima kod budućeg zaduživanja”, navodi Vasić.

Stručnjaci su složni u oceni da će bankarski sektor nastaviti da se ukrupnjava. Šta u tom smislu očekujete u sledećoj godini?

Očekujemo da će se proces nastaviti, a brzina ostaje zavisi ne samo od bankarstva i banaka već od šireg privrednog ambijenta. Što je tržište atraktivnije, to je potražnja za bankarskim uslugama veća, što stvara prostor za više igrača. Nova spajanja banaka svakako se očekuju i u narednom periodu, a što se dolaska novih tiče, moguće je očekivati nove banke sa ambicioznijim tržišnim namerama. Koliko je to realno, zavisi pre svega od privrednog ambijenta Evropske unije i drugih velikih svetskih ekonomija i realnih mogućnosti i ambicija tamošnjih tržišnih učesnika da šire svoje poslovanje i na našu zemlju.
Koje su po vama prednosti koje privreda može imati od jedne jake državne banke i šta gubimo prodajom Komercijalne banke?
Udruženje banaka Srbije ne deli svoje članice ni po kom osnovu, pa ni po osnovu porekla kapitala od kojeg su formirane. Svaka banka i ulaganje u bankarstvo u Srbiji je, što se nas tiče, dobrodošlo i ono utiče na raznovrsnost ponude bankarskih usluga i na bolje profilisanje tržišne utakmice što je sve u korist građana i privrede kao korisnika bakarskih usluga. Prednosti i mane o kojima pitate su tema za analizu onih koji žele da ulažu.
Šta je ono što je po vama obeležilo godinu na izmaku kada je u pitanju domaći bankarski sektor?
Donošenje novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i početak njegove primene, kao i rešenje pitanja kredita indeksiranih u švajcarski franak, svakako su događaji koji su za banke u protekloj godini bili od velikog značaja. Takođe, naveo bih vrlo važan segment unapređenja poslovanja banaka kod nas, a tiče se primene digitalizacije, o kojoj u poslednje vreme dosta slušamo. Naime, radi se o sve brojnijoj ponudi onlajn kredita, za čije odobrenje nije potreban odlazak u banku. Pored ovoga, istakao bih uvođenje potpuno novog servisa na našem tržištu kojim je klijentima omogućeno da na brz i jednostavan način izvrše prenos svog računa između banaka.
Najavili ste intenziviranje rada vaše Fondacije za studije nauka i umetnosti. Kakvi su planovi Fondacije?
Udruženje banaka Srbije još 1996. godine osnovalo je Fondaciju za studije nauka i umetnosti zajedno sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti i Narodnom bankom Srbije. Do danas je dodeljeno oko sto stipendija talentovanim, mladim ljudima, za njihovo dalje obrazovanje i kao podsticaj stvaralačkom radu u različitim oblastima nauke i umetnosti

Namera nam je da u narednim godinama, putem značajnijih izdvajanja sredstava za ove namene, zajedno sa ostalim osnivačima dodatno osnažimo Fondaciju i time stvorimo mogućnost za stipendiranje većeg broja studenata na godišnjem nivou.

Nedavno ste kao značajan projekat Udruženja banaka najavili i sistem Platimatik. Možete li preciznije reći o čemu se radi i kakav benefit on donosi građanima, privredi i finansijskim institucijama?

Reč je o sistemu za koji sam siguran da će doneti veliku korist i građanima, i velikim izdavaocima računa, i bankama. Građani dobijaju potpuno besplatan servis koji im omogućava automatizovano izmirenje redovnih mesečnih obaveza bez nepotrebnog utroška vremena i energije, čekanja u redovima i slučajno propuštenih računa. Veliki sistemi, kao što su komunalna preduzeća, distributeri struje, kablovski operateri, osiguravači i drugi, dobijaju metod za sigurnu i efikasnu naplatu svojih potraživanja. Trenutno su učesnici u sistemu jedan kablovski operater, nekoliko osiguravajućih kuća i humanitarnih organizacija, a očekujemo da se uskoro priključe i drugi veliki izdavaoci računa.

Udruženje banaka Srbije je ponosno što u našu zemlju, posle Kreditnog biroa, uvodi još jedan napredan finansijski instrument. On se zapravo zasniva na takozvanom sistemu direktnih zaduženja, kojim se u mnogim evropskim zemljama pokriva izuzetno veliki udeo redovnih mesečnih plaćanja. Naime, broj računa koji se u Evropi mesečno plaćaju na ovaj način dostiže i do 30 odsto.

Tags
Back to top button