Santander otkupljuje 20 miliona dolara u obveznicama koristeći Itirijum blokčein – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKEINOVACIJESVE VESTI

Santander otkupljuje 20 miliona dolara u obveznicama koristeći Itirijum blokčein

Španski multinacionalni bankarski gigant Banco Santander upravo je otkupio obveznice u vrednosti od 20 miliona američkih dolara koristeći Itirijum blokčein.

Banka je izvršila prevremenu otplatu obveznica zasnovanih na blokčeinu, koja je izdata 10. septembra 2019, što navodno pokazuje da se javni Itirijum blokčein može primeniti na izdavanje hartija od vrednosti tokom celog životnog ciklusa hartija od vrednosti, piše Cointelegraph.

“Upravo smo izvršili rani otkup naših obveznica zasnovanih na blokčeinu koje smo izdali 10. septembra 2019. To nedvosmisleno dokazuje da se dužničkim hartijama može upravljati kroz ceo životni ciklus na blokčeinu (u ovom slučaju javno)”, objavio je na svom tviter profilu Džon Vilan, šef odeljenja za digitalno investiranje u Santanderu.

Vilan, koji takođe predsedava upravnim odborom Enterprise Ethereum Alliance-a, velikog globalnog blokčein konzorcijuma, pružio je javne transakcije Itirijumovom istraživaču blokova Etherscan da bi dokazao transakciju. Dok je Santander u transakciji nastupao i kao izdavalac i kao investitor, Vilan je obelodanio transakcije na novčaniku izdavaoca i novčaniku investitora.

Vest dolazi nakon što je Santander izdao svoju prvu krajnju obveznicu na blokčeinu, kako je najavljeno 12. septembra. Kompanija je saopštila da je namera da izdavanje obveznica učini bržim, efikasnijim i jednostavnijim. Santander je takođe rekao da će obveznica ostati na Itirijum blokčeinu do kraja jednogodišnjeg dospeća.

Santander očigledno nije jedina finansijska institucija koja eksperimentiše sa tehnologijom u izdavanju hartija od vrednosti.

Kako je objavljeno sredinom novembra, globalni bankarski gigant HSBC počeo je sa istraživanjem korišćenja blokčeina za izdavanje hartija od vrednosti sa fiksnim dohotkom u partnerstvu sa Singapurskom berzom i investicionom firmom Temasek. Konkretno, HSBC namerava da ojača proces izdavanja obveznica i smanji povezane troškove primenom tokenizovanih hartija od vrednosti i pametnim ugovorima.

Ranije u oktobru, ekspozitura Morningstar-a je otkrila da radi na blokčein platformi za dužničke hartije od vrednosti koje se izdaju kao tokeni na blokčeinu.

Tags
Back to top button