NBS: Devizne rezerve na kraju novembra 13,46 milijardi evra – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

NBS: Devizne rezerve na kraju novembra 13,46 milijardi evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju novembra ove godine iznosile 13 milijardi i 464,7 miliona evra, saopštila je danas NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 187 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda.
Bruto devizne rezerve su za 11 meseci 2019. godine povećane za oko 2,2 milijarde evra što se, kako je objašnjeno, u celosti može pripisati aktivnostima NBS putem intervencija – neto kupovinom deviza (evra) na domaćem deviznom tržištu (efekat 2,37 milijardi evra), što je najzdraviji način povećanja rezervi, jer ne podrazumeva bilo kakvo zaduživanje niti druge obaveze.

Istovremeno se država devizno razdužila, po osnovu kredita i hartija od vrednosti (neto 663 miliona evra).

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju novembra iznosile su 11 milijardi i 398 miliona evra.

Trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosila je 564,9 miliona evra i bila je za 239,5 miliona evra manja nego u prethodnom mesecu. Od januara do kraja novembra u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 5,56 milijardi evra.

Dinar je u novembru nominalno oslabio za 0,1 odsto u odnosu na evro, dok je od početka ove godine nominalno ojačao 0,5 odsto. U novembru je NBS intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom i prodajom istog iznosa deviza – po 140 miliona evra.

Tags
Back to top button