Pad francuskog BDP-a najmanje osam odsto – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Pad francuskog BDP-a najmanje osam odsto

Zbog krize izazvane korona virusom BDP Francuske će opasti za najmanje osam odsto ove godine.

To je danas rekao guverner Banke Francuske Fransoa Vilroa de Galo koji je dodeo da to zavisi od toga koliko će vremena proteći do potpunog uspostavljanja redovne situacije.

“Sadašnja kriza neviđena je do sada po svojoj prirodi i snažnija je od prethodnih kriza”, rekao je guverner u intervjuu za list Žurnal di dimanš (Journal du dimanche).

“Francuska bi trebalo da zabeleži pad BDP-a od najmanje osam odsto u 2020.”, procenio je on.

Francuska vlada takođe sada procenjuje da će BDP opasti osam procenata ove godine.

Guverner je dodao da svakih petnaest dana izolacije stanovništva izaziva pad godišnjeg rasta od oko 1,5 procentnog poena i skoro isto toliko budžetskog deficita.

On je takođe rekao da Francuska neće odjednom da pređe u normalni oporavak kada počne ublažavanje mera izolacije od 11. maja. Po njegovim rečima to će biti “drugi čin” kada treba istovremeno graditi i zdravstveno i ekonomsko poverenje za preduzetnike kao i za zaposlene.

“Još ne znamo trajanje drugog čina do potpunog oporavka”, rekao je francuski guverner.

On je ocenio da država u velikoj meri amortizuje krizu, da je ogromna finansijska intervencija države apsorbovala najmanje dve trećine šoka, i utoliko smanjila njegov uticaj na domaćinstva i preduzeća.

“Zaštitnička uloga države treba da se smanjuje kako se bude odvijao oporavak u raznim sektorima”, upozorio je guverner on dodajući i da država treba u budućnosti da isplati tu finansijsku podršku za ublažavanje šoka.

Francuska će izaći iz tog šoka sa povećanim javnim dugom od najmanje 15 procentnih poena BDP-a na 115 odsto BDP-a, a taj novac treba vratiti, rekao je guvenner.

“Treba ciljati ka efikasnijem upravljanju tim pre što Francuzi ne žele da plaćaju više poreza”, upozorio je on.

On je rekao da se može očekivati povećanje potrošnje pošto brojni Francuzi troše manje nego što zarađuju za vreme izolacije. Ta razlika, rekao je on, treba sutra da bude rezervoar za kupovinu, odnosno za rast, pod uslovom da ljudi budu ohrabreni na sanitarnom planu.

“Treba biti obazriv, međutim MMF predviđa da bi Francuska mogla iduće godine (2021) da ima snažan rast od plus 4,5 odsto”, ukazao je guverner.

Izvor: B92

Tags
Back to top button