Bogatstvo Crne Gore procenjeno na oko 20 milijardi evra – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Bogatstvo Crne Gore procenjeno na oko 20 milijardi evra

Analiza neto međunarodne investicione pozicije .pokazuje da je ukupno bogatstvo Cme Gore oko 20,8 milijardi eura, od čega je u posedu stranaca oko 38 odsto, navedeno je u Nacrtu programu ekonomskih reformi (PER) za period 2020. do 2022. godine.

Kako je objašnjeno u dokumentu, ova kalkulacija i analiza urađena je u Ministarstvu finansija, na osnovu izveštaja Credit suisse wealth report i Capital in the Twenty-First Century-Thomas Piketty.

Visok udeo stranog vlasništva može da doprinese značajnom prenosu tehnologije i znanja, ali s druge strane može da bude izvor političke nestabilnosti, upozorava Vlada Crne Gore samu sebe u nacrtu PER-a.

Kako je pojašnjeno, procenjena vrednost bogatstva Cme Gore od 20,8 milijardi evra, odnosno 4,9 neto nacionalnih dohodaka u 2018. godini, navodeći da se u rukama stranaca nalaze skoro dva, odnosno 1,86 neto nacionalnih dohodaka iz jedne godine. Ovo je prvi put da se u javnosti pojavljuje podatak o vrednosti Cme Gore i procentu učešća stranaca u njemu.

VREDNOST OD 20 MILIJARDI VISOKA

Univerzitetski profesor i ekonomista dr Milenko Popović kaže da je reč o važnom i hvale vrednom nalazu koji može poslužiti za čitav niz novih uvida relevantnih za definisanje pozicije crnogorske ekonomije i za izbor adekvatne strategije budućeg razvoja.

Procenjena vrednost bogatstva od oko 20 milijardi evra prilično je visoka za zemlju poput Cme Gore. To se vidi iz činjenice da je kapitalni kojeficijent tj odnos između procenjene vrednosti nacionalnog bogatstva i vrednosti BDP na nivou od skoro 5, tačnije oko 4,9. Prvo zbog čega je ovo zanimljivo je činjenica da je ovako utvrđena vrednost kod nas dvostruko veća od one koju imamo u još uvjek najrazvijenijoj ekonomiji sveta, tj u SAD gde taj kojeficijent iznosi oko 2,5. Drugim rečima, da bi stvorili 1 evro mi moramo uvek imati na raspolaganju kapital u vrednosti od 5 evra dok je u SAD za tako nešto dovoljno imati samo 2,5 evra. Ovo je nešto što je na prvi pogled, ali samo na prvi pogled, u suprotnosti sa ekonomskom logikom. Logično bi, naime, bilo da zemlje sa više kapitala proizvode i više dohotka, naveo je Popović za “Vijesti”.

Tags
Back to top button