Mali: Otvaranje Poglavlja 4 predstavlja još jednu potvrdu uspeha ekonomskih reformi u Srbiji – Bankar.rs
INTERVJUIMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Mali: Otvaranje Poglavlja 4 predstavlja još jednu potvrdu uspeha ekonomskih reformi u Srbiji

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da otvaranje Poglavlja 4 predstavlja još jednu potvrdu uspeha ekonomskih reformi u Srbiji.

Mali je rekao da ne bi moglo da se govori o slobodnom kretanju kapitala i reformi finansijskog tržišta da nisu stabilizovane javne finansije, da nije završena fiskalna konsolidacija, ističući da svi makroekonomski indikatori pokazuju da su najteže mere iza nas.

On je dodao da unapređenje tržišta kapitala predstavlja meru sveukupnog unapređenja privrednog ambijenta. Poglavlje 4 će biti šesto otvoreno od ukupno osam poglavlja iz oblasti finansija, rekao je Mali na skupštinskom Odboru za finansije i dodao da se radi na merilima za preostala dva poglavlja kako bi se što pre ispunili uslovi za njihovo otvaranje.

Ta dva poglavlja se, prema njegovim rečima, odnose na zaštitu konkurencije i na poresku, odnosno akciznu politiku.

“Ovo je veliko priznanje za našu zemlju i za građane Srbije. Ono što je bilo odlučujuće za otvaranje Poglavlja 4 je što smo ove godine usvojili i Zakon o investicionim fondovima i Zakon o alternativnim fondovima. Idemo ka tome da usvajamo zakone koji će doprineti daljem razvoju tržišta kapitala”, rekao je Mali.

On je dodao da je bilo veoma važno i što je Srbija skinuta sa sive liste FATF-a, kao i veliki broj usvojenih zakona i podzakonskih akata koji su usmereni ka tome da se spreči pranje novca i širenje terorizma.

“Postali smo primer zemlje koja se uspešno nosi sa ovim izazovima i time se bavi kroz zakonska rešenja”, istakao je Mali.

“Idemo ka Evropskoj uniji u oblasti finansija, finansijskog tržišta, ekonomije i velike smo rezultate ostvarili. Ovo otvaranje poglavlja je još jedna potvrda uspešnosti naše ekonomske politike”, podvukao je Mali.

Tags
Back to top button