Bitcoin lansiran i u svemirska prostranstva – Bankar.rs
FOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Bitcoin lansiran i u svemirska prostranstva

Američka kompanija SpaceChain pokrenuta je 2017 godine sa misijom spajanja svemirske tehnologije i blockchaina, te sa ciljem pokretanja prve svetske open source mreže satelita koja će biti zasnovana na blockchain tehnologiji.

Jednom kada (ili ako) se ovaj cilj ostvari korisnicima će biti omogućeno da razvijaju i pokreću decentralizovane sigurne aplikacije – i to u svemiru. To će, kažu, omogućiti da platforma bude dostupna svima i sigurna od hakiranja, piše Bug.

U sklopu ostvarivanja tog sna, ova je kompanija prošle nedelje SpaceX-ovom raketom Falcon 9 i teretnom kapsulom Dragon prema Međunarodnoj svemirskoj postaji poslala prvi komad blockchain hardvera ikada namenjen korišćenju u Zemljinoj orbiti. Reč je o hardverskom bitcoin walletu mase oko jednog kilograma, koji će biti instaliran i pokrenut na ISS-u gde će raditi kao “čvor” unutar bitcoin mreže.

Bit će to prvi puta da se neka blockchain tehnologija našla na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Tamo će, poručuju iz SpaceChaina, ovaj wallet biti potpuno nezavisan od jurisdikcije bilo koje zemlje i fizički nedostupan hakerima koji ga pokušali kompromitovati. U konačnici bi veći broj sličnih bitcoin “čvorova” lansiranih u orbitu trebao omogućiti sigurnije transakcije kriptovalutama na Zemlji.

Na ISS-u će raditi oko godinu dana, koristeći tamošnji (spor i skup) prenos podataka kako bi autorizovao transakcije. Upravo sporost u radu daće mu i dodatnu sigurnost jer će dodatno vreme provedeno u obradi transakcija biti moguće iskoristiti za otkrivanje sumnjivih aktivnosti. Projekat svemirskog blockchaina je s iznosom od 60.000 evra nedavno podržala i Evropska svemirska agencija.

Tags
Back to top button