Domaća valuta našla se na samom vrhu liste među 25 konkurenata u društvu filipinskog pezosa – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Domaća valuta našla se na samom vrhu liste među 25 konkurenata u društvu filipinskog pezosa

Srpski dinar nije ni precenjen ni potcenjen, već realno vrednovan, i zbog toga se našao na samom vrhu liste valuta ukupno 25 zemalja u razvoju iz celog sveta. Ovo se, naime, navodi u istraživanju jedne od najznačajnijih finansijskih institucija na svetu JP Morgan.

“Od ukupno 25 analiziranih valuta zemalja u razvoju iz celog sveta, kao potpuno realno vrednovani istaknuti su – srpski dinar i filipinski pezos , uz veoma blaga odstupanja od takozvane fer vrednosti još dveju svetskih valuta zemalja u razvoju – meksičkog pezosa (MXN) i peruanskog sola (PEN)”, navodi se u izveštaju JP Morgan, preneo je Blic Biznis.

Valute 21 zemlje u razvoju okarakterisane su istovremeno kao precenjene ili potcenjene, navodi se u izveštaju u koji je “Blic Biznis” imao uvid.

Kako se ističe, faktori koji su doprineli ovakvoj oceni vrednosti dinara su višestruki. Na prvom mestu je rast produktivnosti i učešće investicija u BDP, zatim veoma visok priliv stranih direktnih investicija, kao i smanjena eksterna ranjivost zemlje i smanjenje učešća spoljnog duga u BDP.

Tags
Back to top button