Cene nafte porasle više od tri odsto tokom prošle nedelje – Bankar.rs
SVE VESTI

Cene nafte porasle više od tri odsto tokom prošle nedelje

Cene nafte na svetskim tržištima su prošle nedelje porasle više od 3 odsto, nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri odlučili da dodatno smanje proizvodnju kako bi podržali cene.

Na londonskom tržištu je cena barela prošle nedelje porasla više od 3 odsto, na 64,38 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 7,3 odsto, na 59,20 dolara.

Rast cena nafte uzrokovan je dogovorom OPEC-a i njegovih partnera, uključujući Rusiju, o daljem smanjenju proizvodnje kako bi sprečili preveliku ponudu u uslovima usporavanja rasta globalne ekonomije i potražnje za naftom.

Proizvodnja će u prvom tromesečju 2020. biti smanjena za dodatnih 500.000 barela dnevno, uz striktnije poštovanje dogovorenih kvota.

Trenutno smanjenje proizvodnje OPEC%2B iznosi 1,2 miliona barela dnevno, a novim sporazumom smanjenje će dostići 1,7 miliona barela dnevno ili oko 1,7 odsto globalne naftne proizvodnje, piše portal seebiz.

I dok OPEC smanjuje proizvodnju, SAD i neke druge zemlje, kao što su Norveška i Brazil, već duže vreme je povećavaju.

Mogući rast cena zbog smanjenja proizvodnje OPEC verovatno će ići na ruku američkim proizvođačima koji ne učestvuju u sporazumu i povećavaju proizvodnju, čime umanjuju uticaj OPEC-ovog smanjenja proizvodnje na cene.

U SAD-u se proizvodnja nafte kreće na rekordnim nivoima, oko 13 miliona barela dnevno, premda proizvođači iz nedelje u nedelju smanjuju broj aktivnih bušotinskih postrojenja.

Izveštaj kompanije Baker Hughes, objavljen u petak, pokazuje da je prošle nedelje broj aktivnih postrojenja u SAD-u smanjen sedmu nedelju zaredom, i to za njih pet, na ukupno 663, što je najmanji broj aktivnih postrojenja od 2017. godine.

 

Tags
Back to top button