Ako kupite stan u ovoj zemlji, dobijate i zlatnu polugu – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Ako kupite stan u ovoj zemlji, dobijate i zlatnu polugu

Kupci koji kupe nekretninu određene kvadrature dobijaju iznos zlata koji doseže vrednost od preko 66.000 dolara

U borbi protiv strožih regulacija cena nekretnina u Kini, kompanije za nekretnine koriste sve kreativnije metode kako bi privukle kupce. Poslednji potez dolazi u obliku neobične ponude – besplatnog zlata.

Hangzhou Hua’an „Property Company“ je nedavno lansirala marketinšku kampanju za svoj novi objekat, nudeći kupcima besplatan zlatni bonus. Kupci koji kupe nekretninu određene kvadrature dobijaju iznos zlata koji doseže vrednost od preko 66.000 dolara.

Dok kinesko tržište nekretnina nastavlja da posustaje, jedan investitor u istočnom gradu Hangdžou nudi neodlučnim kupcima privlačnu pogodnost ako potpišu novu nekretninu: polugu čvrstog zlata.

Ponuda je najnovija kreativna taktika koju koristi kineska kompanija za nekretnine da zaobiđe lokalna ograničenja cena. Mnogi gradovi su zabranili neodobreno smanjenje cena nekretnina, dok pokušavaju da ojačaju poverenje tržišta.

Međutim, agenti su pod pritiskom da ožive svoju sporu prodaju, sa kupovinom novih nekretnina za 15-18 odsto na mesečnom nivou tokom prve tri nedelje maja, prema provajderu podataka „China Indek Academy“. To dovodi do toga da kompanije nude popuste na nekretnine prikriveno – često ubacujući besplatne dodatke vredne desetine hiljada dolara da bi privukle kupce.

Ponuda besplatnog zlata je najčudnija do sada. Investitor, Hangzhou Hua’an „Property Company“, nedavno je počeo da promoviše ugovor na novom objektu u okrugu Lin’an, oko 60 kilometara od centra Hangdžoua, izvestio je domaći medij Jiemian.

Ako je veći stan, veća i poluga

Što je stan veći, kupci će dobiti više zlata, kažu u kompaniji. Kupcima koji kupe nekretninu od 100 kvadratnih metara biće dato 1,05 kilograma zlata, koje ima tržišnu vrednost od preko 470.000 juana (66.000 dolara).

Stanovi te veličine u kompleksu koštaju između 2,2 miliona i 2,5 miliona juana. Dakle, u stvari, kupci koji dobiju besplatno zlato uživaće popust od oko 20 odsto.

Ovo je daleko od prvog puta da su programeri u okrugu Lin’an ponudili velike „zaslađivače“ na poslovima za nove nekretnine. Hangdžou Huan je ranije nudio kupcima besplatne usluge uređenja doma, koje su vredele oko 300.000 juana za stan od 100 kvadratnih metara.

Lokalni agenti za nekretnine rekli su za „Sikth Tone“ da većina investitora u ovoj oblasti nudi „prikrivene popuste“, pošto je raspoloženje tržišta i dalje nervozno.

– Ponuda zlata još uvek nije pomogla ljudima da se odluče, rekao je za Šesti ton jedan agent po imenu Zhang. „U okrugu ima mnogo drugih opcija. A s obzirom na stanje na tržištu, kupci ne žure da donesu konačnu odluku.”

Daš učešće, dobiješ kola

Na samo tri kilometra od razvoja Hangzhou Hua’ana, još jedno novo stambeno naselje nudi besplatno uređenje doma, parking mesta, 10-godišnje oslobađanje od naknada za upravljanje imovinom i pet mobilnih telefona svakome ko kupi stan. Programer, Hangzhou Iuejia „Real Estate Development Corporation“, tvrdi da ovi popusti zajedno vrede 600.000 juana.

Slične ponude za kupovinu nekretnina pojavile su se u gradovima širom Kine.

Poslednjih meseci, programeri u provincijama Guangdong i Jilin čak su navodno reklamirali ugovore sa „nultim učešćem“.Ovi sumnjivi aranžmani predviđaju da agenti polažu paušalni iznos gotovine na bankovne račune kupaca, koji kupci zatim mogu koristiti za plaćanje učešća. U drugim slučajevima, agenti daju kupcima kuća besplatan automobil sa istom vrednošću kao i učešće.

U Hangdžouu, lokalne vlasti još nisu reagovale na promotivne taktike koje koriste programeri u okrugu Lin’an. Ali kupci koji su kupili stanove pre uvođenja besplatne ponude zlata su navodno besni.

– To je najgora investicija koju sam ikada napravio u svom životu, rekao je Jiemianu jedan kupac koji je prošle godine potpisao ugovor za stan u Hangzhou Huanovom kompleksu.

Izvor: 24sedam.rs

Tags
Back to top button