Lista najkonkurentnijih ekonomija sveta za 2020. godinu (VIDEO) – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Lista najkonkurentnijih ekonomija sveta za 2020. godinu (VIDEO)

Objavljena je godišnja rang-lista najkonkurentnijih ekonomija sveta koju već 32. godine priprema Svetski centar za konkurentnost (IMD), a kojom su obuhvaćene 63 države.

Singapur je drugu godinu zaredom broj jedan. Od drugog do petog mesta rangirane su Danska, Švajcarska, Holandija i Hong Kong.

Ovogodišnji rezultati su skup podataka prikupljenih 2019. godine i anketa sa početka 2020. Izveštaj je pokazao ekonomsku snagu malih država koje su najbolje rangirane.

Arturo Bris, direktor IMD-a i profesor finansija, kaže: „Prednost malih država u trenutnoj krizi dolazi od njihove sposobnosti da se bore protiv pandemije i njihove ekonomske konkurentnosti. Delom se mogu hraniti činjenicom da je lako naći društveni konsenzus.“

Uzročnici uspeha Singapura su sjajni ekonomski rezultati koji proizlaze iz snažne međunarodne trgovine i investicija, te mera zapošljavanja i tržišta rada. Stabilne performanse u obrazovnom sistemu i u tehnološkoj infrastrukturi – uključujući telekomunikacije, brzinu interneta i izvoz visoke tehnologije – također igraju ključnu ulogu, prenosi BiznisInfo.ba.

Inače, među prvih deset su još Švedska, Norveška, Kanada, Ujedinjeni Arapski Emirati i SAD.

Od zemalja našeg regiona na listi su se našli Slovenija (35) i Hrvatska (60).

Tags
Back to top button