Čeka nas paprena jesen: Osim struje evo šta će sve poskupeti – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Čeka nas paprena jesen: Osim struje evo šta će sve poskupeti

Sasvim je izvesno da će na jesen struja poskupeti – ovo je potvrdio i sam predsednik Aleksandar Vučić. Najavljeno je poskupljenje od 10 odsto, a ono će sa sobom povući rast gotovo svih cena u Srbiji, prvenstveno onih proizvoda za čiju se proizvodnju koristi velika količina električne energije, poput pekarskih i zamrznutih prehrambenih proizvoda.

Nekoliko meseci unazad građani Srbije dobijali su oprečne informacije o poskupljenju struje. Predsednik Vučić govorio je da ne može da poskupi, ministarka Zorana Mihajlović da mora – i tako u krug. Onda ministarka kaže da će struja poskupeti za 20 odsto, ali je predsednik demantuje, te kaže da će „gledati“ da poskupljenje ne bude više od 10 procenata.

Sada nema dileme – do poskupljenja električne energije će sigurno doći, a ukoliko je verovati predsedniku, ono će biti manje u odnosu na prethodne procene stručnjaka, koje su predviđale i do 30 odsto više cene.

Šta će sve poskupeti?

Prema rečima profesora Ekonomskog fakulteta dr Gorana Petkovića, pored većeg računa za struju na jesen, građane čeka dodatni udar na novčanik.

“Struja spada u takozvana dobra posredničkog karaktera. To znači da svojim cenama utiču na cene drugih proizvoda u koje su ugrađene – tu spadaju, između ostalog i drugi energenti i repromaterijali. Kada poskupi struja, dolazimo u situaciju da i svim tim sirovinama skače cena”, objašnjava Petković za “Novu”.

Dakle, poskupljenje struje najviše će pogoditi one grane industrije za koje struja predstavlja značajnu stavku u proizvodnji, te će i ti proizvodi sigurno poskupeti.

Istog mišljenja je i ekonomista Saša Đogović, koji za “Novu” objašnjava da će na jesen sigurno poskupeti proizvodi u čijoj proizvodnji značajno učešće ima struja.

“Primera radi, možemo očekivati poskupljenja pekarskih proizvoda – struja tu predstavlja značajan element proizvodnje”, navodi Đogović.

Petković kao primer velikog potrošača električne energije navodi hladnjače.

Prema tome, objašnjava naš sagovornik, poskupeće svi oni proizvodi koji se zamrzavaju i hlade – riba i morski plodovi, meso, zamrznuto povrće i voće, peciva.

“Tu su i javni prostori koji troše dosta električne energije na osvetljenje i klimatizaciju kao što su, na primer, šoping centri, kongresni centri ili dvorane”, zaključuje Petković, dodajući da je isti slučaj i sa hotelima i drugim objektima slične namene – motelima i apartmanima.

Skuplja struja – viši stepen inflacije

Kako Đogović objašnjava za “Novu”, poskupljenje električne energije ima direktan uticaj na rast inflacije.

Prema njegovim rečima, ukoliko struja poskupi za 10 odsto, to znači da će i inflacija “skočiti” za jedan odsto.

Izvor: Nova

Back to top button