Predstavljena OPA – jedinstvena platforma za plaćanje na tržištu Bosne i Hercegovine – Bankar.rs
FinTechINOVACIJEMobilna placanjaSVE VESTI

Predstavljena OPA – jedinstvena platforma za plaćanje na tržištu Bosne i Hercegovine

Nova kompanija ESP BH d. o. o., koja je predstavljena danas u Sarajevu, bavi se izgradnjom i primenom jedinstvene platforme OPA, koja će pravnim i fizičkim licima omogućiti povezivanje u cilju plaćanja robe i usluga, režijskih računa, kao i slanja novca drugim korisnicima.

Online Payment App, odnosno OPA, inovaciona je platforma za plaćanje i predstavlja iskorak na fintech tržištu Bosne i Hercegovine, navodi agencija Anadolija. Osmišljena je da povezuje korisnike i trgovce u tržišnom lancu, stvarajući kompletno okruženje za mobilna plaćanja.

“ESP BH d. o. o. je nova kompanija na tržištu Bosne i Hercegovine, formirana u julu ove godine na bazi ugovora o osnivanju potpisanog između poznatih, tržišno etabliranih osnivača. Naziv kompanije ESP je skraćenica od ‘Ekosistem plaćanja'”, rekao je direktor kompanije Bakir Ćelosmanović.

“Naš ekosistem plaćanja je uspostavljen kao inovativno i celovito rešenje i podržan je od osnivača kompanije s ciljem da krajnjim korisnicima, fizičkim licima, omogući da jednostavnim, brzim i sigurnim korištenjem OPA mobilne aplikacije plaćaju kupljenu robu i obavljene usluge iz ponude trgovaca, koji su drugi bitan učesnik u ovom ekosistemu.”

Prema njegovim rečima, bitan učesnik ekosistema jesu i kompanije izdavaoci komunalnih, odnosno režijskih računa jer će posredstvom platforme OPA biti omogućeni distribucija i plaćanje tih računa od krajnjih korisnika uz atraktivnije uslove od postojećih.

Platforma nudi niz mogućnosti, kao što su sigurno, brzo, cenovno prihvatljivo i jednostavno plaćanje robe i usluga na području Bosne i Hercegovine kod registrovanih OPA trgovaca, slanje i primanje novca preko telefonskog imenika bez unosa broja računa (instant transfer novca), plaćanje računa pružaocima komunalnih usluga (računa za režijske troškove) i dopuna prepaid korisnika mobilnih brojeva.

Sedin Kahriman, v. d. generalnog direktora BH Telecoma, koji je jedan od suosnivača ESP BH, istakao je da BH Telecom, koristeći se savremenim tehnologijama, svakodnevno unapređuje kvalitet života građana inovativnim uslugama koje im omogućava.

“Naši korisnici od danas imaju jednostavan, sveprisutan i siguran način plaćanja putem mobilnih uređaja, po uzoru na najsavremenija svetska rešenja. Mobilna aplikacija OPA je jedina platforma u Bosni i Hercegovini koja našim korisnicima omogućava brze i sigurne transakcije putem mobilnog uređaja, te uvodi u Bosnu i Hercegovinu jedinstveno iskustvo nezavisnosti i lakoće plaćanja”, dodao je Kahriman.

Anadolija navodi da je aplikacija OPA dostupna na Google Playu i App Storeu i omogućava brzo i sigurno plaćanje računa skeniranjem QR koda mobilnim uređajem.

Tags
Back to top button